A hétfői (január 10.) Délmagyarban jelent meg a Magyar Kerékpárosklub szegedi alapszervezetete titkárának a válasza a múltkori Mikszáthos levélre:

Mikszáth Kálmán utca kerékpárral

 
Az újságban megjelent olvasói észrevételhez és a rendőrség válaszához az alábbiakat szeretnénk hozzáfűzni.
 
Az utcában két éve alakult ki a most érvényes forgalmi rend: a Mars tér felé a gyalog- és kerékpárút használata nem kötelező, az úttesten is lehet kerékpározni, mindkét lehetőség egyformán szabályos. Ezt jelzi a „kerékpárosok által is használható autóbusz forgalmi sáv” jelzőtábla. Ez a megoldás illeszkedik a Károlyi utcai kerékpársávokhoz és előkészíti azok későbbi folytatásának lehetőségét, amennyiben a Mikszáth Kálmán utcában a Mars téri buszpályaudvar átalakításakor megszűnik az autóbuszok végállomásozása. Ekkor a járda teljes egészében ismét a gyalogosoké lehet.
 
Az ottani gyalog- és kerékpárút biztonsága látszólagos: a Bartók tér sarkán például nagyon későn észlelhető a keresztben jövőknek a házfal takarása miatt az út bal oldalán érkező kerékpáros. De az sem normális, hogy az utca egy részén alig egy méter széles a gyalogosok felülete, amit nyilván nem mindenki tart be, márpedig ha például egy gyalogossal való ütközés után a kerékpáros kiesik az úttestre, az sokkal váratlanabb egy buszvezető számára, mint ha eleve ott ment volna és már messzebbről láthatta, felkészülhetett az előzésére.
 
A rendőrségnek véleményünk szerint nem a szabályosan közlekedőkre hátrányosabb, lassabb megoldást kellene javasolnia, hanem inkább azzal foglalkoznia, hogy egy két autóbusz szélességű úton a hivatásos sofőrök miért szorítják le a kerékpárral közlekedőket. A hamis válasz persze olyan egyszerű: menjen a "járdán", menjen lassabban, tolja át stb. A kerékpár nem erre való! A haladási tempó és a biztonság nem mehet egymás rovására, az úttest használata viszont a Mikszáth Kálmán utcában mindkettőt egyszerre nyújtja. Így ezúton is javasoljuk mindenkinek, hogy bátran használja az úttestet, mert az nem veszélyesebb, mint a városban bárhol máshol, az önkormányzatnál pedig ismételten kérni fogjuk a lekopott útburkolati jelzések felfestését, amelyek felhívják a figyelmet a nagyobb oldaltávolság tartására.
 
Ifj. Nagy Gábor,

a Magyar Kerékpárosklub

Szegedi Alapszervezetének vezetője


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr392576941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-dr. vuk 2011.01.12. 11:57:37

Az kimaradt, hogy a kerekparuton vannak rendszeresen a kukak is.

Es azt is szeretnem megerteni, hogy a Karolyi vegen minek van odafestve egy kerekpar piktogram balra nyillal. Azzal vajon mi volt a cel?

beked 2011.01.13. 21:21:55

Én azt szeretném megtudni ez a levél hova ment ki? Az újságnak? És a rendőrségnek? Bár a rendőrség biztos nagyon fog örülni, ha megmondják neki mit kéne csinálnia, de szidni is lehet büntetlenül a bíróság álláspontja szerint, így ez is csak egy vélemény. Csak ez jó.

köszi 2011.01.26. 12:31:30

Helló! Az utcában senkinek nem ajánlom a biciklizést az úttesten, mert a Volános sofőrök nem nagyon ismerik a Kreszt, engem simán rászorított a járdára, amikor a Mars tér felé bicikliztem. A Volvójával a menetirány szerinti bal oldalon ment és csuklóból "söprögetett", hogy tűnjek az útjából, mutogatta a bicikliutat, menjek ott. Üdv: Tamás
süti beállítások módosítása