Critical Mass Emlékmű kicsi.jpgSzombaton 16 órakor indul az idei szegedi autómentes napi biciklis fölvonulás, amelynek célja a nagy, közös örömbiciklizésen túl, hogy kerékpározható legyen a Zrínyi utca. A mostani vonulás különlegessége a szokatlan indulási helyszín, és az, hogy a főrendező aznap házasodik. :) A CM-mel kapcsolatos fontos infók alant, a post folyamatosan frissül.

 

 

Megközelítés

Mivel idén a Bortér, és a Somogyi Könyvtár rendezvénye is a Dóm téren lesz, a vonulás a Rerrich Béla tér – Aradi Vértanúk tere helyszínről indul 16 órakor. (a gyülekező 15 órától lesz) A belváros felújítása és a rendezvények  miatt Újszeged, és az északi városrészek felől érkezők az Oskola utca, Somogyi utca, Dóm tér (hátsó szervizút) útvonalon érhetik el a starthelyszínt, az eligazodásban táblás rendezők segítenek majd. A terelőútvonalról ld. a térképet.

cm megközelítés.jpg

Vonulás

Az útvonalat alant láthatjátok. Az út 13,5 km, amit családok számára is kényelmesen tartható tempóban teszünk meg másfél, legfeljebb 2 óra hossza alatt. Tervezett bicikliemelés lesz a Rerrich Béla téren, és a hidakon. A menet rendőri felvezetéssel vonul, a kereszteződéseket rendőrök, és a CM rendezők elit csapata zárja. A menetirány szerinti jobb oldali sávban maradást is rendezők segítik majd. A megkülönböztető jelzést használóknak (mentő, rendőr, tűzoltó) azonnal utat kell engedni. A rókusi óriás-körforgalomban nem szabad majd körözni, a kisebb körforgalmaknál a helyzethez mérten nyílhat erre lehetőség.

utvonal_alternativ.jpg

Matricák

Bringás Zrínyit pici.jpg900 db. matrica készül, 3 változat lesz. Ezeket a rendezők osztogatják majd a gyülekezőkor, illetve, ha marad, akkor a vonulás után is lehet majd szerezni.

Időjárás

Nos, mivel sunyin lefizettük az időjárást, ezért napos idő várható. Ha netalántán mégis esne az eső, akkor óriási mázlink van, mert esős CM még nem volt Szegeden, és amúgy meg szörnyű szárazság van.

Mottó, stb.

A vonulás hivatalos célja, hogy biciklizhető legyen a Zrínyi utca, ami – ha a Dóm tér le van zárva – az egyetlen útvonal a bicikliseknek a belvároson át. Nyugaton, és a környező országokban is többnyire teljesen evidens, hogy a szűk, belvárosi utcákban a gyaloglás és a tömegközlekedés mellett a biciklizést részesítik előnyben. A Zrínyi utcában nem így van, és ennek meg kellene változnia. Ez az oka, amiért a bringás Zrínyi Miklós a plakáton lekaszabolja a kerékpárral behajtani tilos táblát. :)

Az autózók rettentően kedvesek szoktak lenni, ezért most is úgy tekintsünk rájuk, mint a leendő biciklisekre. Lesznek olyan biciklizők a menetben, akik tavaly még autóval álltak sorba az utat lezáró rendezőkkel szemben.
Hívjátok barátaitokat, ismerőseiteket, rokonaitokat is! Ne legyetek restek fokozni a hangulatot jelmezekkel, dudákkal, csengőkkel, zenével is akár. :) Gangnam style-os táncolás csak a vonulás után lehetséges. :) Csináljatok videókat, képeket, és osszátok meg a neten!

A CM voltaképpen nászmenet is lesz, mert sirdaveGD a vonulás előtt köt házasságot Hajnival, ők vezetik majd föl a tömeget végig az útvonalon . :)

Facebook esemény: http://www.facebook.com/events/492823077394467/

A rendezők kérik

Aki nem rendező, az lehetőség szerint ne viseljen láthatósági mellényt, hogy a rendezők jobban észlelhetőek legyenek a tömegben. A Rerrich Béla téren töltsük ki a rendelkezésre álló helyet, ha van hely a füvön, ott is, hogy beférjen mindenki. Ittasan, vagy bódultan senki ne vegyen részt a rendezvényen. 

 

Autózóknak: az útlezárások kb. 10 percig tartanak majd. Érdemes a rendezőket figyelni, mert lesz, ahol kerülőútra lehet menni. Tolakodni nem érdemes, mert a menetbe senki nem hajthat bele, a beragadó járművekkel blokkolni lehet a menekülő-útvonalakat. Várakozás közben végig lehet gondolni, hogy autómentes napon vajon muszáj volt-e autóba ülni.

Tömegközlekedőknek: Az útvonallal érintett vonalakon 8-10 perces késések lehetnek.

Gyalogosoknak: A menet elvonulását nekik is végig kell várniuk, kivéve, ha lehetőségük adódik a vonulók veszélyeztetése nélkül átkelni az úttesten. A Széchenyi téri zebránál egy medve segít majd a felvonulás elviselésében.

Kerékpározóknak: Nekik is várniuk kell, azonban Ők megtehetik, hogy beszivárognak, és csatlakoznak a menethez. Ezt csak javasolni tudjuk nekik! ;)

Űrhajósoknak:  Mivel CM alatt is ragaszkodunk a lélegzés unalmas tevékenységéhez, így az Ő nyugodt, akadálymentes haladásuk a fölvonulás alatt is biztosított. 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr494781551

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.09.17. 21:02:51

és mégis hogy gondoltátok azt a zrínyi utcát? már gyalog is alig járható, nem hogy bringával.

mellesleg ott van vele párhuzamosan az oskola utca + dóm tér, ahol végig ott a bicajosoknak a felfestés.

szegedbicaj 2012.09.17. 21:37:26

@ruskyy: Akkor próbálj meg a hét második felében végigbringázni az útvonalon. Karácsonyi vásár, Szabadtéri, Bor tér, Szeged napja, rendezvények sora a Dóm téren, ami miatt lezárják. És olyankor mi van? Km-es kerülő. Amúgy meg miért is nem lehet már gyalogolni a Zrínyin? A parkolók miatt, amik a villamost is megakasztják sokszor. Egy belvárosi utcában nem így kéne lennie.

CSI

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2012.09.17. 22:26:01

@ruskyy:
A Zrinyi utcán van egy kiváló minőségű úttest,amin óránként elmegy 5 villamos,de számos példa ellenére nem használható kerékpárral,mert csak.
Kicsit figyelni kell a sínekre,de nem hiszem,hogy Szegeden bénábbak lennének a kerekezők mint egy nyugati városban.

ifj. Nagy Gábor 2012.09.18. 18:26:41

@tízpercbringa: "A Zrinyi utcán van egy kiváló minőségű úttest,amin óránként elmegy 5 villamos"

Hülyeségeket azért ne írjunk, még a vasárnapi üzemkezdetkor is 6 megy el, csúcsidőben meg 20-nál is több, de ettől még természetesen megoldható lenne a kerékpározás.

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2012.09.19. 00:07:51

@ifj. Nagy Gábor:

Oké megnéztem 8db 2-es és 4 db 1-es villamos megy a legsűrűbb időszakban egy irányban. Tehát elvileg 5 percenként megy el egy. Azaz AVT-Széchenyi tér között kerékpározó jó eséllyel nem találkozna villamossal (legfeljebb olyannal ami szembe jön a másik vágányon,de az meg nem sokat számít).

ifj. Nagy Gábor 2012.09.19. 20:50:53

@tízpercbringa: "Azaz AVT-Széchenyi tér között kerékpározó jó eséllyel nem találkozna villamossal"

Az attól függ, hogy az 5 percen belül éppen hol vagyunk, amikor elindul a kerékpáros a Zrínyi utcán.

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2012.09.19. 23:48:54

@ifj. Nagy Gábor:
Lemértem 500 méter a távolság. A kőkemény 15 km/h-val,(amit még a gázpalackos bácsika is kényelmesen tud tartani) 2 perc alatt lehet lenyomni. Érdekes módon ennyi a villamos menetideje is ezen a szakaszon a menetrend szerint. Azaz a bringás legfeljebb akkor okozna zavart, ha épp kikanyarodna az AVT sarkán villamos indulása előtt. A Somogyi utcai megállás után már nagyon ott sem. Az még előfordulhat,hogy egy gyorsabb bringás utoléri a villamost :)).

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2012.09.20. 00:57:07

@tízpercbringa: Tavasszal kerültem hasonló helyzetbe az Erzsébet híd és a Keleti Pu között, ahol egy busz mögé volt szerencsém beakadni. Illetve nyáron Bernben pár km-en át vonatoztam egy villamos mögött, a Zrínyire kialakításában emlékeztető, csak hosszabb és kerózható utcában. Minden állomáson és megállóhelyen megálltunk :D :D
süti beállítások módosítása