dobozka.jpgSokan jeleztétek, és mi is láttuk, hogy a Belvárosi híd szegedi lábánál egy szürke kapcsolódobozt raktak a hídról érkező kerékpárosok nyomvonalába tavaly év elején. Volt, aki balesetet szenvedett mert váratlanul érte a korlát és a szintén a biciklisek útjában lévő villanyoszlop között lévő kis jelöletlen szürke doboz, és olyan is volt, akit kórházban kellett ellátni emiatt. Ezért megkérdeztük az út kezelőjét, hogy mit gondolnak a helyzetről. Választ is kaptunk. A kerékpárút odébb megy, a doboz marad.

Már tavaly megírtuk, hogy a híd mellett lévő kapcsolódobozt áthelyezték a hídról lefutó kerékpárútra az oszlopot elkerülő biciklisek nyomvonalába. Akkor semmivel nem jelezték ezt a változtatást, amivel valóságos akadálypálya lett a hídfő. Levelet írtunk a Városüzemeltetési Irodának, melyben a problémára felhívtuk a figyelmet, egyben érdeklődtünk, hogy változhat-e a helyzet. Az Iroda az ügyfélkapuhoz irányított minket, ahol hivatalos úton is bejelentettük a panaszt. Az ügyintézés udvarias volt, és gyors. A válasz értelmében a kerékpárosokat festéssel kitiltják a kapcsolódoboz, és az oszlop közötti területről, így a kerékpáros felület szűkülése immár jelezve lesz. Az ügyintézést alant olvashatjátok. A válaszban még KRESZ oktatást is kapunk, és kiderül, hogy a műszaki előírások szerint bármit a nyomvonalba lehet pakolni, azt jelölni nem kell. Felmerülhet viszont, hogy ha az előírt szélesség biztosítva van, akkor miért kell a bicikliseket kitiltani. Egyben várjuk, hogy mikor kerül a nagykörút kellős közepére valami jókora elektromos szekrény a jó karbantarthatóság érdekében. 

Tisztelt Cím!

Valószínűleg félreértettem a bejelentő űrlap rovatait, ezért tisztelettel megköszönve jelzését a bejelentésem az alábbiak szerint részletezem.

2012. év elején a Belvárosi híd szegedi hídfőjében a híd lehajtója melletti, vezetéktartó oszlopot, és kapcsolódobozt tartó betonpillér elbontásra került, a rajta lévő kapcsolódoboz pedig áthelyezésre került a hídról lejövő kerékpárútra a már korábban is a kerékpárúton álló villanyoszlop és a korlát közé. A változtatást semmi nem jelezte előre a közlekedőknek az egyébként is kanyarodó, jóformán nem belátható útszakaszon, és azóta sem jelzi. Az oszlopot kikerülni kívánó kerékpárosok a környezetébe olvadó, nehezen észlelhető kapcsolódobozzal találhatják szembe magukat. A másik oldalon a zöld jelzésre várakozó kerékpárosok miatt nincs sok hely.

A Városüzemeltetési Irodát kerestük meg korábban az ezzel kapcsolatos felvetéssel, és a kérdéssel, hogy várhatunk-e javulást, Ők ezt követően irányítottak az Ügyfélkapuhoz.

Okkal merül föl a kérdés, hogy milyen megfontolások alapján helyeztek egy ilyen tereptárgyat a hídról érkező, kanyarodó kerékpárosok nyomvonalába. Miért nem jelzi az út kezelője a megfelelő festésekkel, táblázással az útszűkületet? A jelenlegi használható útfelület megfelel-e a szabványos minimum értékeknek? Úgy vélem, az útügyi műszaki előírásoknak megfelelő körülmények a helyszínen nem állnak fönn.

Az űrszelvényben álló, jelöletlen villanyoszlop és a kapcsolódoboz képezte akadálypályán több kerékpáros is balesetet szenvedett, közülük volt, aki kórházba került sérüléseivel.
Meglátásom szerint nem állnak fenn a kiszámítható, biztonságos közlekedés feltételei a kérdéses helyszínen.

Kérem, hogy a helyzetet megvizsgálni, és orvoslása érdekében az illetékesekkel a kapcsolatot fölvenni; az eljárás eredményéről tájékoztatni szíveskedjen.

Közreműködését előre is köszönöm!

Tisztelettel:

dr. Csüllög Imre

--

(a levél 2013. február 7-én kelt)

Belvárosi híd kapcsolódoboz.jpg


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr725093172

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A doboz ott marad, ahol van 2013.02.21. 09:13:01

Várjuk, hogy mikor kerül a nagykörút kellős közepére valami jókora elektromos szekrény a jó karbantarthatóság érdekében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-dr. vuk 2013.02.20. 20:02:07

Jo, oke, hogy mondjuk nem tudnak helyesirni ("megtudjak")...
de hol van ott elsobbsegadas a bicikliseknek? vagy csak reg jartam arra...

ezenkivul lenne egy keresztkerdesem: a hidrol hogyan kell szabalyosan egyenesen menni a Hid utca fele?

kovboj1 2013.02.21. 10:57:50

@ex-dr. vuk: elsőbbségadás kötelező az aszfaltra van felfestve. ha jól emlékszem akkor piros alapon sarkára állított sárga háromszög :). ha jössz le a hídról akkor az oskola-stefánia útvonalon haladó kerékpárosokat kell elengedni. a hídról csak autóval tudsz _szabályosan_ egyenesen menni a híd utca felé. mondjuk előfordul hogy reggel fél hatkor megfelelő körültekintés mellett lemegyek az útra és davaj, de arra azt mondják teljesen illegál. illetve SZIN alatt olyan is volt hogy inkább végig az úttesten haladtam, igazából nem korlátoztam a forgalmat sőt engem tartott fel a városnéző kisvonat.

nekem is lenne egy keresztkérdésem: ha a zebrán nem szabad biciklin ülve átkelni, akkor az izabella hídnál lévő gyalogátkelőhelynél mér festettek gyalogost és biciklist a gomb fölé?

Vegaaa 2013.02.21. 17:46:23

én azt nem értem, hogy ha van pénz és energia a kerékpárosok kitiltására a kapcsolószekrény és az oszlop közötti területre, akkor miért nincs pénz és energia az ezt a fajta veszélyhelyzetet előre figyelmeztető gyakorlatilag UGYANOLYAN mértékű figyelemfelhívásra. fel kellene festeni 2-3 sárga csíkot, az oszlopra és a kapcsolószekrényre pedig fel lehetne ragasztani pár fényvisszaverő matricát. megint az lesz a végén, hogy mi civil aktivisták fogjuk a dolgot megoldani saját zsebből, mert minket tényleg érdekel a közlekedők sorsa.

kovboj1 2013.02.21. 18:39:53

jó lesz ez így. ha ezután átesik rajta valaki akkor nem a városüzemeltetési iroda lesz a hunyó, hanem a biciklis mert forgalomtól elzárt területen ment.

szegedbicaj 2013.02.21. 19:37:23

@kovboj1: Tipikus fenékféltős bürokrata módszer. Meg nem old semmit, de legalább moshatják kezeiket.

CSI

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2013.02.23. 10:01:38

Azt nem ertem, ha volt helyszini meres, miert nem neztek meg a masik 3 sarkot? Ott kevesbe lett volna veszelyes...

Es igen, en is hianyolom a hidrol Hid utcaba valo haladasi lehetoseget. Ha hidon tovabbra sem lehet uttesten haladni Szeged fele, akkor a budapesti Margit hidnal hasonlo megoldast kellene alkalmazni, ott, ahol kezdodik a jobbra kanyardo sav, ott kellene rampat kialakitani: picasaweb.google.com/saganbp/MargitHid#5727649393557473234

De azert remelem, megis inkabb az uttesten valo haladast fogjak tamogatni az illetekesek...

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2013.02.24. 10:17:51

www.facebook.com/photo.php?fbid=10151342226829037

Budapesten elbontottak. Ebbol is vehetne peldat a szegedi illetekesek...

Go Jóska 2013.02.25. 13:52:02

Valami műszaki dolgokban jártas ember esetleg fölvilágosíthatna arról is, hogy miféle elektronika vezérli azt a néhány lámpát, hogy ekkora böhöm szekrény kell neki. Laikusként én azt gondolnám, hogy ezt pár mikrochippel meg lehetne oldani, és már kb. 20 éve is meg lehetett. Mégis, mi a franc van abban a dobozban, Neumann-féle relés számítógép?

Go Jóska 2013.03.03. 18:17:49

"Egyben várjuk, hogy mikor kerül a nagykörút kellős közepére valami jókora elektromos szekrény a jó karbantarthatóság érdekében."
Ami azt illeti, az autósok útjába is szívesen raknak terelőszigeteket, táblákat (amiknek időnként neki is mennek, mert olyan zseniálisan vannak elhelyezve), kőciciket, és előszeretettel korlátozzák a lehetséges útirányokat kereszteződésekben, csak mert van hozzá goloyóstolluk; tehát ez a mondat kissé demagógra sikerült. Szegeden az autósokkal is szeretnek kibabrálni!
süti beállítások módosítása