cangagrafus.jpg2013. december 10. napján lépett hatályba a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet módosítása. Ez az a rendelet, amely meghatározza, hogy milyen műszaki állapotú, milyen felszereltségű biciklivel szabad részt venni a forgalomban. Ezzel a módosítással a KRESZ-szel összhangba került a szabályozás, és részben életszerűbb is lett.

Gondoltuk összefoglaljuk részletesen, hogy milyen módosítások voltak, de ezt már előttünk gyönyörűen megtette a Kerékpáros Miskolc Egyesület, ezért olvassátok inkább az oldalukon.

A Magyar Kerékpárosklub részt vett a módosítás előkészítésében, de végül nem egészen az lett, amit szerettek volna. Például a hangjelzőnek az új szabály szerint csengőhangot kell, hogy adjon, nem adhat brekegést, vagy pittyegést. Erről, illetve, hogy mit lehet még módosítani majd a jogszabályon, itt olvashattok.

Egy átlagos méretű narancssárga küllőprizma Szegeden olyan 200,- Ft körüli áron kapható. Elemes lámpa elem nélkül (első-hátsó) már 7-800,- Ft-ért kapható a Cserepes soron (elemmel is lehet kapni lámpákat), a minőség viszont lehangoló, érdemesebb szaküzletben venni a világítóeszközöket. Az üzletekbent ugyan 2-3000,- Ft egy normálisabb szett, viszont tuti tartósabb, és jó eséllyel elemet is adnak hozzá.

Mi már fölszereltük a bicikliket az előírt tartozékokkal, és Ti?


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr845686763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-dr. vuk 2013.12.11. 23:02:19

Akkor most nem kell 2 kulloprozma?

Nekem mondjuk van 1 kullo prizma, 6 db kullore rakhato fenyvisszavero kis muanyag nemtommi es egy kullovilagitas is. Szoval asszem kimaxoltam a dolgot :)
A fix (dinamos) elso lampakban egyebkent szinte mindig van fenyvisszavero is.

Go Jóska 2013.12.13. 00:34:44

Az nagyon jó, hogy engedélyezték küllőprizma helyett a fényvisszaverős felnit/gumit, mert versenybiciklin egyszerűen snassz a küllőprizma.
Azt viszont nem értem, hogy akkor most előre-hátra is kell prizma, akkor is, ha van lámpa? Egyáltalán hova lehet azt tenni? Vagy az is jó, ha ott is ragasztok fényvisszaverő matricát a vázra meg a sárhányóra?

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2013.12.16. 13:04:51

De kell két küllőprizma. Előre.

Nekem az első-hátsó prizma a lámpatesttel egybe van építve. (Hátul van még egy ráadás.) Attól az prizma. A rendelet nem nyilatkozik arról, hogy külön kell lennie, csak azt mondja hogy kell lámpa. Van. Kell prizma. Van. Egybe van, na és?

Ezzel szerintem csak a borsónyi kínai "frog" villogók ellen próbálnak valamit tenni. (Én azokat azért rühellem, mert a legtöbbje lefittyen, lefele világít. Az amolyan vészmegoldás, hazajutni, ha a rendes kerékpárvilágításnak baja van. Csak hát akinek nincs rendes világítása...)
süti beállítások módosítása