forgvalt.jpg

Mint ahogy Facebook-n már beszámoltunk, új fogalmi rend alakult a Belvárosban, néhány utca a 30-as övezet alá került. Azóta újabb utcák kerültek e hatály alá. Tapasztalatunk szerint a Nagykörút – Csongrádi sgt – Tisza Lajos 30zona.jpgkrt – Kálvária sgt által határolt területen kerültek ki 30-as zónát jelölő táblák, ez alól a tömegközlekedés által használt útvonalak kivételek (pl Attila út, Mikszáth Kálmán u, Kossuth Lajos sgt, Vidra utca). Olvasóink szerint szintén 30-as övezet lett Klebelsberg-telep néhány utcája is, illetve Szegedcafe szerint Tápén is.

Tudni kell, hogy ezeken a helyeken jobbkéz szabály van érvényben, azaz ahol nincs elsőbbség adás kötelező táblával védett út, ott jobbról érkező járműnek van elsőbbsége. Két utca kerékpározók szempontjából különösen oda kell figyelni: Gutenberg utca és Bercsényi utca, mindkettő egyirányú utcák, kivéve kerékpárral. Azonban pont ellenirányú kerékpározóknak nem tettek ki figyelmeztető táblákat. Sőt, Bercsényi utcában sok helyen még ott van a STOP feliratú útburkolati jelek, melyek változásokról nem értesültek, nem helybélieknek megtéveszthetőek lehetnek.30asstop.jpg

Noha a harmincas övezet célja a forgalomcsillapítás, lassabb tempóra kényszerítik a gépjárművel közlekedőket, ezáltal élhetővé téve az ott lakóknak a környéküket, azonban Madách utcánál korántsem lehetünk elégedettek. Ugyanis Kossuth Lajos sgt-i borzalmas gyalog- és kerékpárút helyett lehetett itt védetten közlekedni nagykörút és Kálvin tér között.

Emellett, a változtatásokkal kiváló lehetőség lett volna arra, hogy további egyirányú utcákat kerékpárral közlekedőknek kétirányúsítsanak. Ez sajnos elmaradt, pedig pár helyen, az átjárhatóság érdekében régóta van igény, a legégetőbb Tábor utca alig 10 méteres szakasza. Az egyirányú utcák ugyanis lerontják a jobbkézszabály lényegét, akinek jobbról nem jöhet jármű, az erőfölénybe kerül.

További változás: Hattyason két helyen módosult az alá-fölérendelési viszony, a 74-es busz által bejár útvonal javára: Pancsovai utca és Váltó utca kereszteződésében, valamint Rendező tér és Vaskapu utca találkozásánál.


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr936179661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása