fejle.jpg

Enyhült a nyár forrósága, mindenki hazajött a nyaralásból Szegedet elárasztották a biciklizők. Az Európai Mobilitási Hét lezárásaként újra itt a Critical Mass! 2017. szeptember 24-én vasárnap 15 órakor elindul a hagyományos őszi biciklis fölvonulás. Használjátok ki az alkalmat, hogy újra birtokba vehetitek a várost a kétkerekűitekkel, hívjatok rokonokat, barátokat, kollégákat, ismerősöket, öltözzetek vicces ruhákba, a CM Ti vagytok, Ti teszitek naggyá és vidámmá! Nézzük a tudnivalókat!

Mottó – Szeged bringás város! – kerékpáros felvonulás a bringásbarát városüzemeltetésért

Szegeden lassan minden 5. ember kerékpárral jár, szakmunkások, diplomások, diákok, idősek és fiatalok, mert biciklizni egészséges, kényelmes, gyors és olcsó. A sok bringázó szegedinek hála kevesebb a légszennyezés és a zaj a városban, és kevésbé zsúfoltak az utak. Szegeden sok kerékpárút van és sok kerékpártároló is, melyek rendre tele vannak. A jövő terveiben még tovább segítik majd a biciklizést, akik a koncepciók alapján tervezik a közlekedést.  Sajnos azonban még vannak olyanok is, akik a kerékpározást problémának látják és nem a megoldásnak. Ők azok, akik a bicikliseket indokolatlanul megállítják, leszállítják, kitiltják, megtévesztik. A városi közutak kezelője sokszor hivatkozik a biciklisek biztonságára, miközben többnyire csak a saját kényelme érdekében cselekszik, és fölrúgja azokat az elveket, amelyek mentén a jövő városát tervezik a szakemberek. Nem kell biciklis zöldhullám (mint Dániában) meg esőérzékeny bringássegítő lámpa (mint Hollandiában), bőven elég, ha azt érezzük, hogy bringásbarát a városüzemeltetés.

Program és muzsika:

A vonulás délután 15 órakor indul, de már 14 órától lehet gyülekezni, lehet matricát szerezni, és adakozni. Aki némi minimumadománnyal segít a következő bringás rendezvényekre összedobni a pénzt, az ajándékba kap egy fényvisszaverős boka- /karpántot. Aki korábban jön, nagyobb eséllyel szerez matricát. :)

Ezúttal is kinn lesznek a koraszülöttmentők, akiknek meg lehet majd nézni a mentőautóját.Tervben van egy modern trolibusz érkezése az SzKT részéről, melynek segítségével a résztvevők kipróbálhatják, hogy a trolibusz vezetője mit lát a körülötte lévő világból.

Lesz KRESZ-teszt is, amivel apró nyereményt lehet nyerni, a kitöltésre egy mobilalkalmazással lesz lehetőség, mobilnetesek előnyben!

Muzsikál a Drasztik zenekar, a menet közben  pedig egészen döbbenetes módon több váratlan helyen is fölbukkan a Babérlevél Popduó, amelyben énekel Fanni, és egy félelmetes meglepetéssel is készülnek!

Start, útvonal:

A menet ezúttal is a Dóm térről indul, és a lenti térképen látható útvonalat járja be. A kör 15,8 km-es, és ezen távot családoknak is tartható, kényelmes tempóban teszi meg a menet, az érkezés fél 5 - 5 körül várható a Dóm térre. Bringaemelés lesz a rakparton, a hidakon, a Csongrádi sgt-on, valamint a menet végén a Dóm téren. És lesz egy különleges esemény is, a Széchenyi téren kettéválik a menet, hogy a Feketesas utca – Kiss Ernő utca kereszteződést két irányból közelítsük meg, figyeljetek nagyon a rendezőkre majd a városházánál.

terkep_1.jpg

Üzemi megállások:

A korábbi évekhez hasonlóan előfordulhat, hogy a menetoszlop tömörítése, a rendezők mozgatásának segítése érdekében lelassul, vagy megáll a menet. Ha valaki bringával kerül dugóba a CM-en, az kiváló alkalom a barátokkal való beszélgetésre, szelfik készítésére és megosztására, vagy egy kis ásványvíz megivására, szóval csomó hasznos és kellemes időtöltésre, úgyhogy használjátok ki! :)

Időjárás:

Aki szerint lehet rossz idő CM-en, az nézze meg ezt a fincsi hóviharos videót, vagy  ezt a hurrikánosat , és bizakodjon. Pulcsi, esőkabát mehet a táskába babonából, de mi jó időt tervezünk. Egyedül heves zivatar, hurrikán, tornádó, hóvihar, szökőár, vagy árvíz esetén lesz lefújva a rendezvény. (Ha így lenne, az esemény Facebook-oldalán értesítünk mindenkit, majd hazamegyünk, leisszuk magunkat, és sírunk több napig.)

A rendezők kérik:

A menetet a rendőrség és a polgárőrök segítségével a rendezői alakulat biztosítja, a főbb kereszteződéseket lezárva, és a sávban maradást segítve. Aki nem rendező, az lehetőség szerint ne viseljen láthatósági mellényt, hogy a rendezők jobban észlelhetőek legyenek a tömegben. A gyülekező alatt töltsük ki a rendelkezésre álló helyet, figyeljük a rendezőket, akik jelzik, hogy hol lehet jól hallani a hangosítást, és mikor, merre hagyjuk el a teret. A menet végén lesz egy nagy közös bringaemelés, aki csak tud, menjen beljebb a Dóm téren, hogy mindenki beférjen.

Ittasan, vagy bódultan senki ne vegyen részt a rendezvényen! Reklámozás, kampányolás szigorúan tilos! 

A rendezvényen készült felvételeket később se használja senki reklámozásra, vagy kampányra! Senki ne menjen a szemből jövők sávjába, és a villamossínekre se! Ne járdázzatok, a rendezőkre hallgassatok! Ha jön a mentő/tűzoltó, kiabáljátok, hogy mentő/tűzoltó, közben pedig irtózatosan gyorsan engedjetek utat az embereken segíteni igyekvőknek!

Néhány helyen át fogjuk engedni a tömegközlekedési eszközöket. A tömegközlekedés a város másik fenntartható közlekedési módja, amellyel segítenünk kell egymást, ezért megpróbáljuk minél kevésbé feltartani. Ha villamos érkezik a menethez, egy rendező megállítja a menetet, majd mikor a villamos elvonult, a rendező jelzi, hogy lehet továbbhaladni. Mindenki figyelje a rendezőt, és kövesse utasításait. Tudjátok mi az, ami nagy, sárga, és fáj, hogyha a szemedbe megy? A villamos! Ezt jó észben tartani. :)

Akik autóban ülve várják a menet elvonulását, lehet, hogy tavaly épp velünk bringáztak a CM-en, és lehet, hogy jövőre is ezt teszik majd. Ne legyetek restek fokozni a hangulatot jelmezekkel, dudákkal, csengőkkel, spéci bringákkal (velocipéd, fekvőbringa, tricikli jöhet :)) zenével is akár. Csináljatok videókat, képeket, és osszátok meg a neten, és jelöljétek a #cmszeged taget!

Az esemény a fb-on: https://www.facebook.com/search/top/?q=critical%20mass%20szeged%20%C3%97%202017%20%C5%91sz

 

Autózóknak: az útlezárások kb. 8 - 10 percig tartanak majd. Az emeléseknél tovább kell 1-1 szakasz lezárására számítani. A Széchenyi tér környékén huzamosabb lezárás is előfordulhat. Tolakodni nem érdemes, mert a menetbe senki nem hajthat bele, a beragadó járművekkel blokkolni lehet a menekülő-útvonalakat. Itt-ott lehet, hogy marad menekülő irány, ezért érdemes a rendezőket figyelni. Visszafordulni ér, de a tömegközlekedési eszközöket lehetőleg ne akadályozzák az előrehaladásban. Aki esetleg a menetbe hajt, az rendőrségi intézkedésre és szankcióra számíthat. 

Tömegközlekedőknek: Az útvonallal érintett vonalakon 8-10 perces késések lehetnek, a Belvárosi hídon átkelő járműveknél több. Néhány helyen át lesznek engedve a tömegközlekedési eszközök, főleg a villamosok, ezeken a helyeken várhatóan kisebb lesz a késés. 

Gyalogosoknak: 

A menet elvonulását nekik is végig kell várniuk, kivéve, ha lehetőségük adódik a vonulók veszélyeztetése nélkül átkelni az úttesten.

Kerékpározóknak: 

Nekik is várniuk kell, azonban Ők megtehetik, hogy beszivárognak, és csatlakoznak a menethez. Ezt csak javasolni tudjuk nekik! ;)

Elefántosoknak: Ha az elefánt gyalog is képes tartani a tempót, akkor becsatlakozhatnak a menetbe, ha nem, akkor kérjük, hogy ültessék kerékpárra az állatkájukat, hogy ne maradjon le. A keresztező elefántforgalmat sajnos a rendezvény idejére meg kell állítanunk.

 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr1712876844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása