Akik szeptember utolsó szombat délutánján Szeged utcáin jártak, és szemfülesek voltak, észrevehették, hogy a megszokottnál több lelkes fiatal suhant nem éppen szokásos kerékpárján. Vagy esetleg aki este az Árvízi emlékmű mellett haladt el, láthatott két keréken szobrozó bringásokat.

Pedig mindez nem is olyan szokatlan annak, aki igen mélyen benne van a sokszínű kerékpáros közösségben. Hazánkban még alakulóban van ez a műfaj, Budapesten kívül még Debrecenben volt csak hasonló esemény. Amerikában viszont igen népszerű, nem tucatnyian, hanem több ezren vannak egy ilyen összejövetelen. Nálunk egy kisebb közösség megrendezte az első szegedi alleycat versenyét, amelyre 37 fiatal jelentkezett az ország minden részéből. Az alleycat mellett két versenyszám is volt: trackstand és skid.

Több olvasónk bizonyára nem érti, mikről van szó pntosan, így röviden felvázoljuk.

Alleycat: a cél minél hamarabb el kell jutni a listán szereplő ellenőrző-pontokra, de az útvonalakat nem adják meg a szervezők. Ebből következik, hogy jó helyismeret vagy térképolvasás szükséges a versenyzőknek, hogy a lehető legrövidebb úton teljesítsék a feladatukat. Nagyon hasonlít az átlagos futár feladatára, aki megkapja a leszállítandó árukat, és lehető legkevesebb üzemanyaggal kell szétosztania. A versenyen nem kell árut szállítani, helyette pecsétet kapnak a játékosok lapjukra.

Trackstand: mint ahogy a cikk elején írtuk, „szobroznak”. A lényeg, hogy minél hosszabb ideig kell úgy egy helyben állni a kerékpáron, hogy ne mozduljanak el közben, és ne is tegyék le a lábukat. Ezzel nem nagyon lehetséges egy hagyományos kerékpárral hosszabb ideig kisérletezni, inkább fixivel (örökhajtásos kerékpár) szokták művelni. Azt sajnos nem tudjuk, mennyi ideig sikerült koncentrálnia a győztesnek.



 

Skid: Külső szemléló számára talán ez tűnik a legkockázatosabbnak. A lényeg, hogy egy erőteljes nekifutás után, egy ponttól kezdve kell minél hosszabb ideig megállni. De nem hagyományos kerékpárral, hanem fixivel, ami azt jelenti, hogy lábunkkal kell a gyorsan pörgő hátsó kereket megállásra kényszeríteni, és ezalatt egyensúlyozni, különben aszfalton való taknyolás lesz a próbálkozó jutalma. Jah, és szabad letérni a kijelölt területről se.

A szegedi fixis közösség honlapja itt olvasható angol nyelven (képek), illetve az alleycat egyik győztesének élménybeszámolója.

Jövőre talán részt is veszünk az alleycaten. Ha engednek, ugyanis MTB-vel szoktunk kerekezni. Viszont szeretnénk összemérni a helyismeretünket a örökhajtással kerekező kollégákkal.


4 komment

Címkék: programok

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr332358974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vegaaa 2010.10.11. 22:45:34

én nagyon szivesen mentem volna idén csak sajnos dolgoztam. a szervezök szerint csak jövöre lesz ilyen hepaj, de többedmagammal azon vagyunk, hogy a hideg nem akadály, csak csapadék ne legyen:)

ex-dr. vuk 2010.10.12. 10:24:30

Itt annyi fixis van, hogy Dun.. Temzet lehet rekeszteni veluk.
Az ilyen bringak olyan 120 font korul kezdodnek (ujan).

Jóskapista 2010.10.13. 00:29:38

Valaki el tudná nekem magyarázni, mi a jó a fixiben? Pályagépként még csak rendben van, na de országútra?!

CSH Kristóf 2011.01.12. 14:31:05

Győr is már régóta szervez alleycat versenyeket
alleycatgyor.blog.hu
süti beállítások módosítása