Amint arról bizonyára értesültetek, a Biopolisz beruházás keretében felújítják a Dugonics teret, az Árpád teret, a Toldy utcát, az Eötvös utcát, az Apáthy utcát és a Somogyi utcát. Ez időszakosan érinti a kerékpáros közlekedést is. Kellemes meglepetés, hogy ezúttal gondoltak arra is, hogy a városban kerékpáros közlekedés is van! A beruházás több ütemben zajlik majd, érdemes figyelni a változásokra, és az napi útvonalat szükség szerint változtatni.

Az első ütem a Somogyi, az Eötvös, az Apáthy és Toldy utcát, valamint az Árpád teret érinti. A Dugonics tér és a Jókai utca közötti szakaszra előreláthatólag szeptembertől kerül sor, így addig várhatóan itt szabad lesz biciklizni, aztán módosul a használható utcák köre. Az ütemezést és aktualitásokat követhetitek az átépítés Facebook-oldalán. A lenti térképen be van sárgítva a beruházás területe, jelöltük a kordonokat, pirossal azt, amin nincs biciklis áthajtás (Somogyi utca két végén), zölddel azt, amin tábla engedi a biciklisek közlekedését és rést hagytak a kordonon, (Dugonics téren és a Jókai utca végén), sárga-zölddel azt, ahol ugyan van rés, de a táblázás vitatható, és várhatóan meg fog szűnni az áthajtás hamarosan. (Eötvös utcán) Piros jelöli azokat a biciklitározókat, amik várhatóan nem lesznek elérhetők, az Eötvös utcaiak és a Somogyi utcaiak feltehetőleg el is lesznek bontva az átépítés idejére. A nyáron megnyitott részen viszont maradnak támaszok, ezek zöld biciklivel látszanak.

További változás, hogy az Oskola utcán kétirányú autós forgalomra kell figyelemmel lennünk, és kétirányú lett a Jókai utca is minden közlekedő számára.

Mivel a Somogyi utca a nyáron használhatatlan lesz, az Eötvös utca szintén, így a Szabadtéri Játékok alkalmával ezek nem lesznek menekülőútként használhatók. A Magyar Kerékpárosklub ezért fel fogja venni a kapcsolatot a Városüzemeltetéssel, hogy a Zrínyi utca a Dóm tér lezárása időszakában kerékpározhatóvá tétessen.

Milyen lesz a környék a felújítás után?

A felújítás után a megújult területeken a gyaloglás és a kerékpározás szempontjai kerülnek előtérbe. Autóval a területen csak korlátozottan, az intézmények megközelítésére és az áruszállítás céljából lehet majd mozogni.  Az átmenő autós forgalom sajnos megmarad a hétköznapokra a Somogyi utcán, hétvégén viszont csak a gyalogosoké és a biciklizőké a terep. Az Árpád téren és a környező, felújított utcákban gyalogos-kerékpáros övezet lesz, egyedül a Dugonics téri park, és a szökőkút körüli terület marad kizárólag gyalogos felület. A nagyobb intézményeknél, forgalomvonzó létesítményeknél a váz megtámasztására alkalmas kerékpártámaszok kerülnek kihelyezésre. A Dugonics téri körforgalmaknál pedig forgalomtechnikai szenzáció van készülőben, de erről bővebben majd később.


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr534570158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2012.06.21. 08:25:21

Kérdés: Az Árpád tér felől, a Jókai utcáról - most kivételesen szabályosan - kiérve az Aradi vértanúk terére, a sarkon, a jobboldali útszakasznál ott egy behajtani tilos tábla. (Ez már eleve érthetetlen, mivel a Jókai utca eredetileg egyirányú az Árpád tér felé, így onnan nem jöhet ki senki, akinek ez a tábla jelezne. Megnéztem, ez a tábla nem a mostani munkák miatt került oda, a norcon vagy a joszegeden-en ott a tábla régóta, lezárás nélkül is.)

De ha tegyük fel mégis továbbmegyek, bele a tilosba, azt a 10 métert, akkor elérem a Dóm tér-Zrínyi utca kereszteződést. Ott pedig szemben, a Dóm tér felől - egyirányúan - érkező autók mellett van egy kerékpárút, ahová én szabályosan behajthatok velük szembe is, engedi a kiegészítő tábla.

De hogyan is érkezhetnék oda szabályosan, ha egyszer most is szabálytalanul jöttem a Jókai felől, a Zrínyi utcán pedig tilos kerékpárral közlekedni?

Na?

szegedbicaj 2012.06.21. 23:20:24

@bonifac: Ha a nagyáruházig eljutsz a Dóm tér felől biciklivel, majd indulnál vissza, akkor jelez a behajtani tilos, amit említesz.Gyalog is elindulhatsz az AVT Zrínyi utca kereszteződésből, ill. ott felülsz a biciklire, akkor jó, hogy ott a kerékpársáv (és nem kerékpárút) a Dóm tér felé.

CSI

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2012.06.22. 07:24:29

@CsImi: Gyalog? Dehát én biciklivel vagyok, minek mennék gyalog? ;-)

(Az autósok át is tolhatnák az Oroszlán utcából kijövet az autóikat a zebrán, hogy szabályosak legyenek, dehát autóval vannak...)
süti beállítások módosítása