DSCN8736kicsina.jpgSzenzációsan korszerű beavatkozással véget ér a felemás helyzet és bizonytalanság a Dugonics téri kettős körforgalmaknál. A biciklis forgalom mostantól az úttesten bonyolódik, a piktogramok útmutatása szerint, a járdán pedig tilos tekerni. Aki mégis a járdán szeretne menni, az tolhatja a kerékpárját.

A Dugonics tér felújításának keretében módosították a Dugonics téri kettős körforgalom forgalmi rendjét. A rendkívül nagy gyalogosforgalom védelme érdekében a kerékpározás az úttesten bonyolódik. (a KRESZ szerint amúgyis tilos a járdán biciklit hajtani. Erre a közlekedők figyelmét kerékpáros nyom jelzések hívják föl. A kerékpáros nyom a bicikliseknek kijelöli az ajánlott felületet az úttesten, a többi közlekedő számára pedig jelzi, hol számolhatnak fokozottan a biciklizők jelenlétével.

A körforgalmakban az úttest közepén, a középgörbén ajánlják a közlekedést, ezzel a biciklisek gyorsabban áthaladnak a körforgalmon, és a gépjárművek nem tudnak eléjük kerülni, így nem is kanyarodhatnak rájuk a kijáratnál. Bringával közlekedve ügyelni kell rá, hogy a körben haladóknak, a gyalogosoknak elsőbbségük van, a villamosnak is minden esetben elsőbbséget kell biztosítani. A körforgalomból kilépést, irányváltásokat karjelzéssel mindig jelezni kell. Álló kocsisort jobból kerülni csak óvatosan szabad.

A következő képek segítségével magyarázzuk el, hogyan kell használni mostantól a körforgalmakat biciklivel. Osszátok meg, hogy minél többen értesüljenek róla!

Így néz ki ugyanez a forgalmi rendszer Hollandiában, csak ott kerékpársávot festettek a körforgalom középgörbéjére.

Kedves olvasónk, Zoli küldött linkeket olyan külhoni kiadványokról, melyek a körforgalomban közlekedést magyarázzák. Megtudtuk azt is, hogy náluk, Miskolcon is próbálkoznak már hasonló megoldással. Köszönjük! Ezeket is tanulmányozhatjátok, továbbíthatjátok ismerőseiteknek, akik még nem tudják, hogyan közlekedjenek. 

Német kiadvány, ábrákkal.

Ez meg egy másik, rövidebb. 

Egy angol nyelvű tájékoztató a körforgalmakról

Német nyelvű rendőrségi kiadvány (ott ilyen is van) sok ábrával.

Ez egészen rövid, gyerekeknek készült, és ez is, szemléltetésül.

További ábraözön, még jobb szemléltetéssel (járművek holt tere, középgörbe, stb.)


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr865126854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2013.04.03. 19:44:18

Hurrá-hurrá :) Csak jó lenne, ha a nyomok nem kopnának le. És kicsivel nagyobbak lennének.
süti beállítások módosítása