1238855_565769580152031_1960845164_n.jpgIsmét közeleg a szeptemberi Autómentes Nap, és megint egy fontos bringás téma kerül a középpontba. 2013. szeptember 22-én vasárnap, 15:00-kor indul útjára a szegedi Critical Mass, azaz a kerékpáros felvonulás. Szokatlan indulási helyszín és kevesebb emelés, art deco víztornyos matrica, és remélhetőleg sok-sok bringás lesz.  Hívjatok rokonokat, barátokat , kollégákat, ismerősöket, öltözzetek vicces ruhákba, a CM-et Ti teszitek naggyá és vidámmá! Nézzük a tudnivalókat!

Mottó:

 Használható kerékpársávokat az Oskola utcára és a Stefániára! Szeged legforgalmasabb kerékpáros útvonala. A forgalmi rend kialakítása mára elavult, a kerékpárút kacskaringós, szűk, belógó tárgyaktól veszélyes, és a burkolata is több helyen leromlott. A Belvárosi hídnál lámpaváltásonként 50-50 kerékpáros próbál átkelni, a jelenlegi kerékpáros átkelő már nem tud kezelni ennyi biciklist. Nem lenne jó, ha mindkét oldalon széles, jó minőségű kerékpársávon lehetne haladni, el lehetne érni a keresztező utcákat, az autósok nem akarnának elütni, valamint biztonságosan lehetne előzni, és rákanyarodni a hídra? A felvonulással rá akarjuk ébreszteni a döntéshozókat, hogy az átépítés már nem várhat.

oskoa.jpgA szűk, kanyargós, gyalogosok között vezető kerékpárút helyett széles, irányonként szétválasztott korszerű kerékpársávok, felállóhely a biciklizőknek.
 

Start, útvonal:

A felvonulás rendhagyó módon a Szent István térről indul a víztorony mellől.  Indulás 15:00-kor, gyülekező 14:30-tól. Aki korábban kijön, és jó sok ismerőst, barátot hoz magával, annak több esélye lesz, hogy matricát szerezzen. :) Az útvonal 12,5 km hosszú, ezen távot családoknak is tartható, kényelmes tempóban teszi meg a menet. 

1176340_634416099915644_2125549480_n.jpg

Kerékpár-regisztráció: 

A start előtt, a gyülekező helyén, 14 órától 14:45-ig lehetőség lesz a kerékpárok ingyenes regisztrálására Dovának hála. 

Időjárás:

Sosincs rossz idő, csak rosszul felöltözött biciklis. Szóval biztosan jó idő lesz a CM-en, akkor is, ha süt a Nap, és akkor is, ha esik az eső. :) Ázás ellen az esőkabát nagyon hatékony tud lenni. Még sosem ázott több ezer biciklis együtt Szegeden, ezért esős időben különösen érdemes jönni.

A GYIK elérhetők sirdaveGD blogján.

A rendezők kérik:

A menetet a rendőrség segítségével a rendezői alakulat biztosítja, a főbb kereszteződéseket lezárva, és a sávban maradást segítve. Aki nem rendező, az lehetőség szerint ne viseljen láthatósági mellényt, hogy a rendezők jobban észlelhetőek legyenek a tömegben. A gyülekező alatt töltsük ki a rendelkezésre álló helyet, figyeljük a rendezőket, hátha átirányítanak a füves részre. Ittasan, vagy bódultan senki ne vegyen részt a rendezvényen. Reklámozás, kampányolás tilos. Senki ne menjen a szemből jövők sávjába, és a villamossínekre se! Ne járdázzatok, a rendezőkre hallgassatok. Ha jön a mentő/tűzoltó, kiabáljátok, hogy mentő/tűzoltó, közben pedig irtózatosan gyorsan engedjetek utat az embereken segíteni igyekvőknek.

Újdonság, hogy több helyen át fogjuk engedni a tömegközlekedési eszközöket. A tömegközlekedés a város másik fenntartható közlekedési módja, ezért megpróbáljuk minél kevésbé feltartani. Ha villamos érkezik a menethez, egy rendező megállítja a menetet, majd mikor a villamos elvonult, a rendező jelzi, hogy lehet továbbhaladni. Mindenki figyelje a rendezőt, és kövesse utasításait. „Mi az, nagy, sárga, és fáj, ha a szemedbe megy? … A villamos!” Ezt jó észben tartani. :)

Az autózók mindig egyre kedvesebbek szoktak lenni, ezért most is úgy tekintsünk rájuk, mint a leendő biciklisekre. Lesznek olyan tekerők a menetben, akik tavaly még autóval álltak sorba az utat lezáró rendezőkkel szemben. Ne legyetek restek fokozni a hangulatot jelmezekkel, dudákkal, csengőkkel, zenével is akár. Csináljatok videókat, képeket, és osszátok meg a neten!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/487253901365696/?fref=ts

Autózóknak: az útlezárások kb. 8 - 10 percig tartanak majd.  Az emeléseknél tovább kell 1-1 szakasz lezárására számítani. Tolakodni nem érdemes, mert a menetbe senki nem hajthat bele, a beragadó járművekkel blokkolni lehet a menekülő-útvonalakat. Visszafordulni ér, de a tömegközlekedési eszközöket lehetőleg ne akadályozzák az előrehaladásban.

Aki esetleg a menetbe hajt, az rendőrségi intézkedésre és szankcióra számíthat. 

Tömegközlekedőknek: Az útvonallal érintett vonalakon 8-10 perces késések lehetnek. Néhány helyen át lesznek engedve a tömegközlekedési eszközök, főleg a villamosok, ezeken a helyeken várhatóan nem lesz késés.

Gyalogosoknak: A menet elvonulását nekik is végig kell várniuk, kivéve, ha lehetőségük adódik a vonulók veszélyeztetése nélkül átkelni az úttesten.

Kerékpározóknak: Nekik is várniuk kell, azonban Ők megtehetik, hogy beszivárognak, és csatlakoznak a menethez. Ezt csak javasolni tudjuk nekik! ;)

Sífutóknak: A sífutókat sem engedjük át, így ők számoljanak csúszással. :)

 


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr55514752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.