cm plakát 2014.04.20.II.jpgIsmét közeleg az áprilisi Föld Napja, és megint egy fontos bringás téma kerül a középpontba. 2014. április 20-án vasárnap, 15:00-kor indul útjára a szegedi Critical Mass, azaz a kerékpáros felvonulás. Dóm téri indulási helyszín, váratlan helyeken felbukkanó zenekarok, és remélhetőleg sok-sok bringás lesz. Hívjatok rokonokat, barátokat , kollégákat, ismerősöket, öltözzetek vicces ruhákba, a CM-et Ti teszitek naggyá és vidámmá! Nézzük a tudnivalókat!


Mottó:


Használható kerékpársávokat az Oskola utcára és a Stefániára! Szeged legforgalmasabb kerékpáros útvonala. A forgalmi rend kialakítása mára elavult, a kerékpárút kacskaringós, szűk, belógó tárgyaktól veszélyes, és a burkolata is több helyen leromlott. A Belvárosi hídnál lámpaváltásonként 50-50 kerékpáros próbál átkelni, a jelenlegi kerékpáros átkelő már nem tud kezelni ennyi biciklist. Nem lenne jó, ha mindkét oldalon széles, jó minőségű kerékpársávon lehetne haladni, el lehetne érni a keresztező utcákat, az autósok nem akarnának elütni, valamint biztonságosan lehetne előzni, és rákanyarodni a hídra? A felvonulással rá akarjuk ébreszteni a döntéshozókat, hogy az átépítés már nem várhat.


Start, útvonal:


A felvonulás a szokott módon a Dóm térről indul a Dóm mellől. Indulás 15:00-kor, gyülekező 14:30-tól, amit a Drasztik Akusztik zenéje kísér. Aki korábban kijön, és jó sok ismerőst, barátot hoz magával, annak több esélye lesz, hogy matricát szerezzen. :) Kerékpárokat a Belvárosi és a Bertalan hidakon fogunk emelni, utóbbinál a Pakura zenekar is játszani fog. Az útvonal 8 km hosszú, ezen távon családoknak is tartható, kényelmes tempóban teszi meg a menet. Az útvonal utolsó szakaszán érinti a menet a Stefániát, ahol a Lapulevél Popduó játékát hallhatják a felvonulók, majd a menet a Szent István téren zárul.

 

cm 2014 április útvonal.jpg

Időjárás:


Sosincs rossz idő, csak rosszul felöltözött biciklis. Szóval biztosan jó idő lesz a CM-en, akkor is, ha süt a Nap, és akkor is, ha esik az eső. :) Ázás ellen az esőkabát nagyon hatékony tud lenni. Még sosem ázott több ezer biciklis együtt Szegeden, ezért esős időben különösen érdemes jönni.


A GYIK elérhetők sirdaveGD blogján:
http://midnight-rider.blog.hu/2013/09/20/gyik_critical_mass_szeged


A rendezők kérik:


A menetet a rendőrség segítségével a rendezői alakulat biztosítja, a főbb kereszteződéseket lezárva, és a sávban maradást segítve. Aki nem rendező, az lehetőség szerint ne viseljen láthatósági mellényt, hogy a rendezők jobban észlelhetőek legyenek a tömegben. A gyülekező alatt töltsük ki a rendelkezésre álló helyet, figyeljük a rendezőket. Ittasan, vagy bódultan senki ne vegyen részt a rendezvényen. Reklámozás, kampányolás tilos. Senki ne menjen a szemből jövők sávjába, és a villamossínekre se! Ne járdázzatok, a rendezőkre hallgassatok. Ha jön a mentő/tűzoltó, kiabáljátok, hogy mentő/tűzoltó, közben pedig irtózatosan gyorsan engedjetek utat az embereken segíteni igyekvőknek.

 cm plakát 2014.04.20..jpg

Ismét több helyen át fogjuk engedni a tömegközlekedési eszközöket. A tömegközlekedés a város másik fenntartható közlekedési módja, ezért megpróbáljuk minél kevésbé feltartani. Ha villamos érkezik a menethez, egy rendező megállítja a menetet, majd mikor a villamos elvonult, a rendező jelzi, hogy lehet továbbhaladni. Mindenki figyelje a rendezőt, és kövesse utasításait. „Mi az, nagy, sárga, és fáj, ha a szemedbe megy? … A villamos!” Ezt jó észben tartani. :)


Az autózók mindig egyre kedvesebbek szoktak lenni, ezért most is úgy tekintsünk rájuk, mint a leendő biciklisekre. Lesznek olyan tekerők a menetben, akik tavaly még autóval álltak sorba az utat lezáró rendezőkkel szemben. Ne legyetek restek fokozni a hangulatot jelmezekkel, dudákkal, csengőkkel, zenével is akár. Csináljatok videókat, képeket, és osszátok meg a neten!


Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/454099654716436/

Autózóknak: az útlezárások kb. 8 - 10 percig tartanak majd. Az emeléseknél tovább kell 1-1 szakasz lezárására számítani. Tolakodni nem érdemes, mert a menetbe senki nem hajthat bele, a beragadó járművekkel blokkolni lehet a menekülő-útvonalakat. Visszafordulni ér, de a tömegközlekedési eszközöket lehetőleg ne akadályozzák az előrehaladásban.
Aki esetleg a menetbe hajt, az rendőrségi intézkedésre és szankcióra számíthat.
Tömegközlekedőknek: Az útvonallal érintett vonalakon 8-10 perces késések lehetnek. Néhány helyen át lesznek engedve a tömegközlekedési eszközök, főleg a villamosok, ezeken a helyeken várhatóan nem lesz késés.
Gyalogosoknak: A menet elvonulását nekik is végig kell várniuk, kivéve, ha lehetőségük adódik a vonulók veszélyeztetése nélkül átkelni az úttesten.
Kerékpározóknak: Nekik is várniuk kell, azonban Ők megtehetik, hogy beszivárognak, és csatlakoznak a menethez. Ezt csak javasolni tudjuk nekik! ;)
Sífutóknak: A sífutókat sem engedjük át, így ők számoljanak csúszással. :)


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr786041450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-dr. vuk 2014.04.17. 22:44:32

"Még sosem ázott több ezer biciklis együtt Szegeden, ezért esős időben különösen érdemes jönni."

Ez pl. nem igaz, volt mar esos CM Szegeden.

szegedbicaj 2014.04.20. 23:45:32

@ex-dr. vuk: Az elején esett egy kis eső, az első méterek után el is állt, aztán a Nap is sütött.

CSI
süti beállítások módosítása