Vidéken az országban elsőként alkalmazzák a kerékpáros felállóhelyet Szegeden. A Boldogasszony sugárút végén, a Hősök kapujánál lévő jelzőlámpa előtt jelölték ki a területet, melyet kerékpársávon lehet elérni. A biciklizők így elhaladhatnak a torlódó kocsisor mellett, az első gépjármű előtt állhatnak föl a zöld jelzésre várva, és elsőként indulhatnak el. Az autósok a felállóhely hátsó végéhez felfestett fehér megállás helyét jelző vonalnál várakozhatnak.
 
 
A megoldás eredendően a balra kanyarodás megkönnyítésére való, ám a jelenlegi helyzetben is segíti a biciklivel közlekedőket. Nyugat-Európában és É-Amerikában igen elterjedt forgalomtechnikai eszközről van szó, melyből Magyarországon az elsőt nemrégen Budapesten alakították ki. A jelenlegi tervezési folyamatokat tekintve az elkövetkezőkben várhatólag újabbak is megjelenhetnek Szeged utcáin.
 
A jelzőlámpákat a villamos újraindulásával vasárnap kapcsolták be újra, így funkcionál a felállóhely igazán. Sajnos sok autósnak teljesen ismeretlen volt, mert a zöld jelzésre várakozva ráálltak a felállóhelyre, többen azonban már a jelzéseknek megfelelően közlekedtek. 

 

Balra: Felállóhely Darmstadtban,  Szeged németországi testvévárosában.


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr561993889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-dr. vuk 2010.05.12. 09:55:03

Angliaban szinte minden keresztezodesnel ilyen van.

www.metallica.hu/gallery/photos/images/photoblog//2009.08.04-06/PICT0211.JPG

Tegnap en is fel akartam allni elore itt a hosok kapujanal, de persze autos kollega kisajatitotta a helyet.
Amugy siman el tudom kepzelni, hogy direkt: "na nehogymar bealljon elem a biciklis!" felkialtassal.

wadallat · http://wadallat.blog.hu 2010.05.12. 11:25:21

Biztosan van ilyen "Na nehogy má!!!" hozzáállású autós is, de bízom benne, hogy inkább csak benézték, megszokásból közlekedtek, nem láttak még ilyet és hamarosan szabályosan fognak közlekedni.

Remélem terjedni fog ez kialakítás a kereszteződésekben.

ex-dr. vuk 2010.05.12. 13:06:12

En orulnek eloszor is, ha nem kerulnek csapdaba az utakon... pl. a szent istvan ter es a nagykorut kozotti egyiranyu utcakban gyorsan zsakutcaba juthat az ember fia...
Mikor is lesznek vegre a vissziranyusitasok?

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2010.05.14. 16:54:52

Sajtovisszhang:
http://civilnaplo.hu/hun/s_!news/i_7/i_8254/index.html
süti beállítások módosítása