A Magyar Közút helyett biciklisek takarították le a Csongrádi sugárúti kerékpársáv egyik szakaszát. A takarítógépet aligha látott 316 méteres szakaszt 3 óra alatt szabadította meg a vastag koszrétegtől 5 Magyar Kerékpárosklubos és CM-es aktivista. A biciklivel közlekedők közül néhányan meg is köszönték. 1-1 lámpaváltással 5-6 biciklis haladt el a takarítók mellett. A Szegedi Környezetgazdálkodás bezzeg reggel a Móravárosi körúti gyalog- és kerékpárúton gépi erővel takarított.

A szegedbicaj részéről idén jan. 2-án kerestük meg a Csongrádi sugárút kerékpársávjával kapcsolatban a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-t, és Magyar Közút Nonprofit Zrt-t. A Nagykörúton belül előbbi, azon kívül utóbbi felel az útfenntartásért. Az alábbi levélre a szokásos szabványválaszokat kaptuk, hogy majd tavasszal lesz nagytakarítás, körülmények függvényében, stb.

2011. január 2. a Szegedbicaj megkeresése:

„Tisztelt Címzetek!

A kerékpározók nevében ezúton szeretnénk megérdeklődni, hogy mi az oka annak, hogy a kezelésükben lévő Csongrádi sugárút közútján (mind a Nagykörúttól befele, mind kifele) egyáltalán nincs takarítva az úttest széle? Az kijelölt kerékpársávokon vastagon áll a por, a kavics, ami defekt- és balesetveszélyes.

Jelenleg, télen pedig hó borítja az említett területeket, megnehezítve a biztonságos közlekedést mind kerékpárosok, mind a közlekedés többi résztvevői számára.

Válaszukat előre megköszönve:

Szegedbicaj Blog"
 

A városi fenntartó azonban le is takarította a hozzá tartozó sávot, némi ösztönzésre más városi kerékpárutakat, sőt, a tél végi nagy havazáskor a hókotró is végigment a városi fenntartású bicikliutakon, sávokon. Az állami fenntartású részen nem volt ilyen, vastagon állt a hó és latyak burkolaton, a hó olvadása után pedig a szokásos por-, és kavicsréteg valamint szilánkok maradtak az út szélén.

Jó lenne, ha ez az akció bátorítólag hatna az erre hivatottakra, hogy elvégezzék, amivel régóta adósak. Lehet, több energia jutna erre a Magyar Közút részéről, ha nem arra pazarolnák, hogy fenntartóként közlekedésszervezési kérdésekbe szóljanak bele, véletlenül rendre a biciklisek hátrányára (ld. Kálvária sugárút, Algyői út).
 

Klassz cikk az akcióról a Délmagyaron

Friss - 2011.04.13.

A Magyar Közút és a Környezetgazdálkodás közös akciója keretében megtisztításra került a Csongrádi sugárút is.


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr992732370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2011.03.12. 01:50:04

Szép munka! Örülhetnek a szegedi bringások,hogy egy ilyen csapat dolgozik ott értük.

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2011.03.12. 02:03:07

Nem szeretném elvinni a posztot más irányba,de a képek alapján nem látom, miért közlekedhetnek párhuzamosan a gépjárművek ezen az úton. Sem a táblázás, de még útburkolati jel sem utal erre. Vagy ezt nem a KRESZ,hanem valami szokásjog szabályozza?

csíra 2011.03.12. 11:11:15

Ha előre szóltok, segítettem volna. Időm, mint a tenger, lapát és seprű megvan, kukásmellény megvan, kedv megvan.
De talán majd legközelebb :)
Szép munka!

ex-dr. vuk 2011.03.12. 17:57:16

@tízpercbringa: ott van elvalaszto szaggatott vonal a savok kozott

bbandi 2011.03.12. 18:24:51

Köszönjük!

Azt is ti értétek el, hogy a Vidra utcában már nem a sávban vannak a kukák? (Ugyan pont abban a lépcsőházban lakom, de sokkal jobb ez így)

szegedbicaj 2011.03.12. 20:00:18

@bbandi: Nem, nem mi voltunk. :)

Újfent a városi fenntartó a Szillérin is takarított.

CSI

kevlar · http://haerdekel.blog.hu/ 2011.03.17. 00:08:00

Ezt a hozzáállást hiányolom Szegedből (meg úgy az egész világból). Hogy a közössel mindenki úgy van, hogy inkább 10-szer kikerüli ha valami akadály van, minthogy egyszer arrébb rakja. Mert az nem az ő feladata.
Jó látni hogy van akikben ez mégiscsak megvan!

csíra 2011.03.21. 19:55:54

Bocsánat az offtopic-ért, de tudni lehet már valamit az idei áprilisi Critical Mass Szegedről?
Részemről inkább támogatnám a rendőrségi biztosítást, mert a tavalyi szeptemberi inkább biciklis vandálkodásba torkollott néha. Nem voltam büszke magunkra.

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2011.03.21. 23:36:07

@csíra: Szia,

Epp folyamatban vannak a megbeszelesek az egykori szervezok kozt, ugy nez ki, ismet a regi tipusu, csaladias CM-t fogunk tartani. Ha minden igaz, szombaton mar tobbet informacioval tudunk szolgalni.
süti beállítások módosítása