Jó hírünk van. Amíg Budapesten a biciklis valami furcsa, adókerülő, agresszív szubkulturális jelenség, addig Szegeden csupán egy agyamputált szuicid zombi, akivel vigyázni kell, de legalább nem szennyezi a levegőt, és gazdaságos. Két traffipax jelentés között körbejárta a témát az egyik helyi rádió. Jó szándék, az van, és mint tudjuk, a pokolba vezető út is azzal van kikövezve.

 

A műsorvezető felvezeti a témát: „Kerékpáros balesetmegelőzős óra lesz, ami szerintem fontos minden autósnak, és mindenkinek egyébként”. Egyébként… még a bicikliseknek is… Lesznek autósok, rendőrök és biciklisek. Izgi.

Az autós

Jön a rádiós autóguru Joci, és kijelenti, hogy a biciklisek a KRESZ-t nem ismerik. Persze tiszteli a bringásokat, csak törvényen-kívülinek tartja őket. A biciklisek mint valami szellemi fogyatékosok… Nem gonoszak ők, csak buták. A műsorvezető helyesel. Aztán előadja a KRESZ-tudor autós (nem mi nevezzük autósnak, hanem ilyen minőségben szólaltatták meg), hogy a zebrán át kell tolni a biciklit. A műsorvezető itt is helyesel, majd követeli, hogy a gyerekeinkbe is sulykoljuk bele ezt a hülyeséget. Mindig szórakoztató olyanoktól hallani a KRESZ oktatás fontosságát, akik még abban a mondatban bizonyítják, hogy maguk sem tudják jól. Aztán előadja a nyilatkozó, hogy a saját gyerekeinek nem kell kerékpározni, mert abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy apuka el tudja őket vinni autóval, és végső soron még ott a tömegközlekedés is. Végül megjegyzi, hogy nagyon félti a kerékpárosokat saját magától illetve a többi autóstól. Aztán jön a műkorrektkedés, az egyenlősdi szöveg, és persze a biciklis ne csak zöld legyen, ami tök jó, de tudja is a szabályokat.

Aztán folytatódik a műsorvezetői okfejtés, amiből kiderül, hogy itt a nyár, a biciklisek meg előmásznak a földből. Nem autóból szállnak kerékpárra, nem.

A rendőr

Jön a rendőrség, Vad Róbert. A jó szándék érződik a szavaiból, de szerinte sincs a bicikliseknek semmilyen elméleti és gyakorlati tudásuk. Nem kapnak jogosítványt, tehát nincs. Bár nem direkten, de egy szintre kerül a biciklis és a labdája után az útra szaladó kisgyerek. Nincsenek tudatában annak, hogy mit csinálnak, ezért vigyázni kell rájuk. Legalább nem a gyengébbnek kell vigyáznia, ez is haladás. A rendőr szerint ott kell leszállni a gyalogátkelőn, ahol kerékpárút vége tábla van. Ahol nincs, arról nem szól. Látni látszani elv, mellény, lámpa, zéró alkohol, szokásos, hasznos tanácsok.

A biciklis

Végül Dova nyilatkozik kerékpáros részről. A világvége mortal combat hangulat véget ér. Elmondja, hogy egyre inkább figyelnek a közlekedők egymásra, és a biciklizés térnyerésével egyre inkább elfogadott. Népszerűsíti a havi közlekedésbiztonsági túrákat. Kiderül, hogy 600 nyilatkozó biciklis 82%-a azt vallotta, hogy van egyébként jogosítványa is. A műsorvezető ájuldozik. A viselkedésüket befolyásolja, hogy a biciklikkel más módon közlekednek. 

Ez csak valami trükkfelvétel lehet. A biciklisek nem ismerik a szabályokat.

Az egész forszírozgatásban nem merült föl a tervezők, közlekedésszervezők felelőssége, sem pedig a KRESZ autóközpontúsága, de legalább nem a biciklisek nyers szidására ment ki a játék, ez is valami. El kell még telnie néhány évnek, mire a magyar Amszterdamnak nevezett Szegeden a kerékpáros nem lesz több, se kevesebb, mint egy közülünk, aki épp biciklijét használja.

A felvétel meghallgatható innen.


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr562957833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2011.06.05. 12:07:09

Vad Robertnek ajanlom ezt a videot:
www.youtube.com/user/atomboy83#p/u/0/06KOfb7zY0A

Minden ilyen nyilatkozlat utan egyre kevesbe tekintem ot rendornek. Nagyon csalodtam benne.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.06.05. 12:34:42

A kerékpáros heterogén sokaság. Csak a kis színeseket készítő újságírók képesek azt képzelni, hogy egy 5 perces műsor alatt meg lehet fogalmazni (ja és egyszerűen, hogy a riporter is megértse) a problémákat és választ is lehet találni rájuk. Így aztán csak a felszínes fröcsögésre telik.

Szvsz Dova jobb, hogy nem hallotta az előtte szóló két iq bajnokot. Így a hallgatók legalább tőle tisztességes tájékoztatást kaptak. A többiek meg kiszoptak valamit az ujjukból és körbetáncolták. Szánalom :P

Major Adam 2011.06.05. 12:57:47

Megpróbáltam összeszámolni hogy hány ismerősömnek van rég jogsija, kocsija és mégis folyamatosan kerózik, valahol 50nél meguntam.. minden szabályt betartva kb 2 perc alatt átszelem a belvárost, kocsival valamelyik csúcsban 15, de szerencsés joci inkább beül és krvaanyázik, mert ő olyan szerencsés, nézzenek át Bécsbe egy picit és gondolkodjanak el (ha megy).

uttam 2011.06.05. 18:21:18

Milyen 600 megkérdezett? :)

szegedbicaj 2011.06.05. 19:51:35

@uttam: A CM-n, meg itt is volt egy szavazás, ami rákérdezett. Önkéntes válaszadás volt, a minta nem reprezentatív, de eddig ez az egy nagyjából értékelhető felmérés van.

CSI
süti beállítások módosítása