Több, bicikliseket is érintő forgalmirend-változás lépett életbe a városban, persze ezek nagyobb részéről nem tájékoztatták a kerékpárral közlekedőket. Túrás, szilánkok, gázolás és eltűnt kerékpártározó... Nézzük őket sorban.

Dóm tér, Oskola utca, Somogyi utca

A Dóm tér immár teljes szélességében átjárható kerékpárral, a felbontás helyét leaszfaltozták, délutánra a korlátok is eltűntek. Most kell kiélvezni az akadálytalan közlekedés élményét, mert nemsoká építik a szabadtéri kapujait.

A Somogyi utcának az Oskola utca és a szerb templom közötti szakasza most éppen megint kétirányú lett, így az Oskola utca – Somogyi utca kereszteződésnél a biciklisdaráló újra működik, már ma is volt itt gázolás. A krétanyomokat Szeged kerékpározó közönsége egész nap megcsodálhatta, éljen a Kréta-kor! (ezen földtörténeti időszak végén kihaltak a dinoszauruszok, hátha a polgármesteri hivatalban is ez történik)

Érdekes még, hogy a Dóm tér sarkáról, a Somogyi utcáról eltűnt 6 db. kerékpározó, ahol 12 kerékpár kényelmes és kulturált elhelyezését lehetett megoldani. Most 2 db. autó van leparkolva a helyükön. Szabadtéri idény kezdetén ez különösen érdekes megoldás, és érthetetlen az is, hogy miért csökken a kerékpártározók száma a belvárosban!

Az Oskola utcán poharat, a színházzal átellenben italos üvegeket törtek, az éles csonkok és szilánkok pedig a kerékpárúton vannak. Amatőr takarítást mi is végeztünk, és jeleztük reggel a Környezetgazdálkodásnak a problémát. (a cégnek az egyik szilánkmező mellett van az székháza, de ma délután is még szanaszét hevertek az üvegdarabkák)

Mikszáth Kálmán utca

A Szegedi Vízmű Zrt. közművel kapcsolatos munkálatokat végez az elkövetkező 10 napban, ezért a forgalmat terelik. A gyalog- és kerékpárút ma még bringával is járható volt, de nem biztos, hogy ez végig így lesz, és a munkagépekkel számolni kell. A Török utca - Mérey utca útvonalon kerül a tömegközlekedés, arra lehet biciklivel is kerülni. A Török utcának a Mérey utca és Mikszáth Kálmán utca közötti szakasza a Mérey utca felé egyirányú lett. A Mérey utca elvesztette elsőbbségét, és alárendeltetett a Török utcának.

Vár utca

Nah, igen, erről is elfelejtettek szólni. A trolik terelése miatt a megállót a kerékpárútra helyezték, így azt megszüntették. A Múzeum felől az úttesten lehet a Vár utcán tekerni, a Széchenyi tér felől érkezve viszont kerülni kell. Az alábbi útvonalakat javasoljuk:

Várutca.jpg

A behajtani tilos alatt a tömegközlekedési kivétel kerékpárosok behajtását is lehetővé teszi a KRESZ 14. § (14) alapján.


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr965366138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barnade 2013.06.17. 20:52:10

Piros Kereken nem csak akkor lehet átmenni, ha KIVÉVE [TÖMKÖZTÁRSASÁG NEVE] tábla van? Érvényes ez csak úgy is, hogy KIVÉVE TÖMKÖZ?

szegedbicaj 2013.06.17. 21:50:34

A KRESZ tömegközlekedési vállalatot ír, zárójelben. Az engedélyes tábláknál is vann, hogy "kivéve engedéllyel" "kivéve engedéllyel rendelkezők", stb. Szerintem ezek egy tekintet alá esnek. A Kelemen utcán "kivéve villamos" táblák vannak, ezek szerint a villamospótló autóbusz már be sem hajthatna? :)

CSI

barnade 2013.06.18. 08:49:44

Ki tudja, a sör nem alkohol, a tészta nem étel, a busz nem villamos :)

Radu (törölt) 2013.07.09. 13:54:01

A biciklitárolók eltűnését a Dóm tér sarkáról jeleztétek a városnak? Ha igen, jött válasz esetleg?

szegedbicaj 2013.07.09. 18:54:03

@Radu: Jött válasz, visszahelyezték a támaszokat. :)

CSI

Radu (törölt) 2013.07.11. 13:20:33

@CsImi: Szuper, remek! ;)
süti beállítások módosítása