meneinfokep.jpg

Korszakváltás közeleg. A hagyományos évi kétszeri Critical Mass kerékpáros fölvonulás jelen formában nem folytatódik tovább. A Critical Mass azonban NEM ÉR VÉGET! Az év minden napján lesz ugyanis, kinn az utcán, a kerékpársávokon, autómentes övezetekben, kerékpártárolókban. Április 22-én, 15 órai indulással a Dóm térről még egyszer felvonulva birtokba vesszük az utakat. Használjátok ki az alkalmat, hívjatok rokonokat, barátokat, kollégákat, ismerősöket, öltözzetek vicces ruhákba, a CM Ti vagytok, Ti teszitek naggyá és vidámmá! Nézzük a tudnivalókat!

Mottó – A kerékpár a válasz!

Lassan elérkezik az idő, hogy másként tekintsenek a biciklire. A kerékpár közlekedési eszközzé vált, ami nem az utakon jelentkező probléma, hanem inkább a megoldás a város közlekedési problémáira. Lassan nem lesznek többé „kerékpárosok”, hanem megteremtődhetnek a feltételei annak, hogy Szeged minden egyes polgára számára előnyös és vonzó választás legyen a biciklizés. A kerékpár a válasz számtalan kérdésre, pl.: arra, hogy mi teheti fenntarthatóvá a közlekedést, élhetőbbé a várost, és egészségesebbé a lakóit.

Program és muzsika:

A vonulás délután 15 órakor indul, de már 14 órától lehet gyülekezni, lehet matricát szerezni, illetve karpántot/bokapántot kaphat az, aki kicsit támogatja ezek legyártását. Lehet szelfizni is, föltölteni a netre, hogy aki későn kapott észbe, az még gyorsan tudjon jönni a Dóm térre. ;)

Tervben van egy modern trolibusz érkezése az SzKT részéről, melynek segítségével a résztvevők kipróbálhatják, hogy a trolibusz vezetője mit lát a körülötte lévő világból. A közösségi közlekedés a város másik fenntartható közlekedési módja, ezért minden városlakó, így a mi szövetségesünk is.

Zene akkor lesz, ha hoztok, vagy csináltok! Lehet zenegépet rakni a bringára, vagy kijönni a bandával, fúvószenekarral, szimfonikusokkal, orgonával, zongorával, bármivel. :) A Babérlevél Popduó most is készül!

Térkép, útvonal:

A menet ezúttal is a Dóm térről indul, és a lenti térképen látható útvonalat járja be. Ezúttal a jeles alkalomra tekintettel rekordhosszú, 17,8 km-es utat teszünk meg családbarát tempóban. A Tisza magas vízállása miatt kihagyjuk a rakpartot, de lesz bringaemelés több helyen, így pl. a hidakon és a Dóm téren, de ha valahol bedugulnánk, ott is szabad spontán biciklit emelni, ha valaki szeretne. :)

utvonal_1.jpg

Üzemi megállások:

A korábbi évekhez hasonlóan előfordulhat, hogy a menetoszlop tömörítése, a rendezők mozgatásának segítése érdekében lelassul, vagy megáll a menet. Ha valaki bringával kerül dugóba a CM-en, az kiváló alkalom a barátokkal való beszélgetésre, szelfik készítésére és megosztására, vagy egy kis ásványvíz megivására, szóval csomó hasznos és kellemes időtöltésre, úgyhogy használjátok ki, élvezzétek az utolsó CM minden pillanatát! :)

Időjárás:

Sütni fog a Nap, de pulcsi, esőkabát mehet a táskába babonából. De ha nem süt a Nap, akkor sem biztos, hogy rossz idő van. A Kálvária sugárúti HAARP antennások ingyen vállalták, hogy javítanak az időjárási körülményeken. Egyedül heves zivatar, hurrikán, tornádó, hóvihar, szökőár, vagy komolyabb árvíz esetén lesz lefújva a rendezvény. (Ha így lenne, az esemény Facebook-oldalán értesítünk mindenkit, majd hazamegyünk, leisszuk magunkat, és sírunk több napig.)

A rendezők kérik:

A menetet a rendőrség és a polgárőrök segítségével a rendezői alakulat biztosítja, a főbb kereszteződéseket lezárva, és a sávban maradást segítve. Aki nem rendező, az lehetőség szerint ne viseljen láthatósági mellényt, hogy a rendezők jobban észlelhetőek legyenek a tömegben. A gyülekező alatt töltsük ki a rendelkezésre álló helyet, figyeljük a rendezőket, akik jelzik, hogy hol lehet jól hallani a hangosítást, és mikor, merre hagyjuk el a teret. A menet végén lesz egy nagy közös bringaemelés, aki csak tud, menjen beljebb a Dóm téren, hogy mindenki beférjen.

Ittasan, vagy bódultan senki ne vegyen részt a rendezvényen!

Reklámozás, kampányolás szigorúan tilos! 

A rendezvényen készült felvételeket később se használja senki reklámozásra, vagy kampányra! Senki ne menjen a szemből jövők sávjába, és a villamossínekre se! Ne járdázzatok, a rendezőkre hallgassatok! Ha jön a mentő/tűzoltó, kiabáljátok, hogy mentő/tűzoltó, közben pedig irtózatosan gyorsan engedjetek utat az embereken segíteni igyekvőknek!

Néhány helyen át fogjuk engedni a tömegközlekedési eszközöket. A tömegközlekedés a város másik fenntartható közlekedési módja, amellyel segítenünk kell egymást, ezért megpróbáljuk minél kevésbé feltartani. Ha villamos érkezik a menethez, egy rendező megállítja a menetet, majd mikor a villamos elvonult, a rendező jelzi, hogy lehet továbbhaladni. Mindenki figyelje a rendezőt, és kövesse utasításait. 

Ne legyetek restek fokozni a hangulatot jelmezekkel, dudákkal, csengőkkel, spéci bringákkal (velocipéd, fekvőbringa, tricikli jöhet :)) zenével is akár. Csináljatok videókat, képeket, és osszátok meg a neten, és jelöljétek a #cmszeged taget!

Az esemény fb oldala: https://www.facebook.com/events/558549534518030/

Autózóknak: az útlezárások kb. 8 - 10 percig tartanak majd. Az emeléseknél tovább kell 1-1 szakasz lezárására számítani. A Kálvária sgt. környékén huzamosabb lezárás is előfordulhat. Tolakodni nem érdemes, mert a menetbe senki nem hajthat bele, a beragadó járművekkel blokkolni lehet a menekülő-útvonalakat. Itt-ott lehet, hogy marad menekülő irány, ezért érdemes a rendezőket figyelni. Visszafordulni ér, de a tömegközlekedési eszközöket lehetőleg ne akadályozzák az előrehaladásban. Aki esetleg a menetbe hajt, az rendőrségi intézkedésre és szankcióra számíthat. 

Tömegközlekedőknek: Az útvonallal érintett vonalakon 8-10 perces késések lehetnek, a Belvárosi hídon átkelő járműveknél több. Néhány helyen át lesznek engedve a tömegközlekedési eszközök, főleg a villamosok, ezeken a helyeken várhatóan kisebb lesz a késés. 

Gyalogosoknak: 

A menet elvonulását nekik is végig kell várniuk, kivéve, ha lehetőségük adódik a vonulók veszélyeztetése nélkül átkelni az úttesten.

Kerékpározóknak: 

Nekik is várniuk kell, azonban Ők megtehetik, hogy beszivárognak, és csatlakoznak a menethez. Ezt csak javasolni tudjuk nekik! ;)

Marsjárósoknak: A marsjáró napelemmel megy, így környezetbarát. Viszont mi nem a Marson tekerünk hanem a Földön, tehát hogyan lehetne marsjáró ott, amikor az legfeljebb földjáró lehet? Szóval akkor marsjárók nem jöhetnek és kész!!!

 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr9713847788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.