Szeged a biciklis turizmus Mekkája lett, ha valakinek esetleg nem tűnt volna föl. Megépült ugyanis az Eurovelo túraútvonal szegedi állomása. Igaz, nem a túraútvonalra épült, de ez nem akkora probléma, mert senki nem tudja, hogy az merre halad. Nem jelzi ugyanis semmi. Ha kényelmesen, lendületesen és biztonságosan biciklizni nem is, zuhanyozni és infópontot nyomogatni már tudnak a biciklis turisták tavasztól.

 
Az Eurovelo egy európai biciklis túraútvonal-hálózat, amely hol külön kerékpárúton, hol kijelölt közutakon halad. A 11-es számú útvonal, ami Norvégia legészakabbi csücskétől indul és Athénig megy, keresztülhalad Szegeden is. Elvileg. Az útvonal kialakítására kapott pályázati pénzből felújították pl. a Petőfi Sándor sugárút kerékpárútját, és a Csongrádi sugárúton is épületek bicikliutak, illetve kijelöltek kerékpársávokat. A túraútvonalat kijelölő táblák viszont valamiért elmaradtak. Így a szerencsétlen turista beér a városba, és keresgélhet. Azóta az útvonal több szakaszán tilos biciklizni (egy túraútvonalon ez annyira briliáns, hogy le a kalappal), a Horgosi útnál hatalmas villanyoszlopot tettek a közepére, a Cserepes sori piacnál pedig teljesen tönkrement a fák gyökereitől.
 
 
Idén van új fejlemény. Megépült szintén pályázati pénzből az Eurovelo fogadóállomás. Csak sajnos nem sikerült eltalálni, és nem az Eurovelo útvonalára került, hanem egy másik országrészbe, Újszegedre. Képzeljünk el egy vasútvonalat, amitől az állomásépület másfél km-re van a sínektől. Ugye milyen ésszerű? Igaz, így a biciklis turistákra szánt pénzből lehetett korcsolyás-BMX-es ügyességi pályát építeni, meg gyerekmászókát. Hogy ezek a biciklivel túrázókat miként szolgálják az jó kérdés. A Szegedi Tükörben megjelent, hogy kerékpáros paradicsom épült Újszegeden, ami közel 100 millió forintba került, és ennek felét a város állta. A pályázathoz tartoztak még kerékpártámaszok, melyeket megtaláltuk a ligetben és a híd lábánál, de a Szent István téren a régi kerékgörbítő vacakok voltak csak, így a támaszok holléte rejtély.
 
A biciklis paradicsomba egy hatalmas tócsán keresztül átvízibiciklizve lehet bejutni, feltéve, hogy megtaláljuk, mert ahogy a túraútvonalat magát, úgy ezt sem jelzi semmi. Az épületet megkerülve, és egy igencsak meredek rámpán felmászva helyezhetjük el a kerékpárokat a tetőn. Ha esetleg úgy biciklitúráznánk keresztül Európán, hogy nincs biciklink, akkor az állomáson bérelhetünk is.
 
 Örvendjünk tehát, tavasszal megnyílik a futurisztikus épület, lehet szórólapot szerezni, és érintőképernyős infópontot nyomogatni, zuhanyozni és gyorsszervizelni (mondjuk a szemétszőnyegen átvezetett ligeti kerékpárúton begyűjtött defektet). Jó lenne, ha biciklizni is lehetne addigra a városban, de sajnos haladó szemléletre nem lehet pályázni.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr12494464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2010.12.06. 12:46:05

A Tanu c. filmben elhangzott hires parbeszed utan szabadon:

Kerekparosok: Ez ugribugripark! Onkormanyzat: Fogadoallomas.
Kerekparosok: Ugribugripark!
Onkormanzyat: Nem nyitok vitat.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.12.07. 14:12:38

1. Mióta kerékpár a BMX?!
Aki szerint igen, azt zavarnám végig Norvégiától Athénig...
Bár egyszer hallottam egy srácról, aki Campinggel nyomta le a Szolnok-Mátra távot - igaz, másnap nem is nagyon találta a lábát...

Jóskapista 2010.12.15. 11:59:17

@sirdavegd: Kerékpár az, csak nem közlekedésre való, hanem ügyességi sportra. Ugyanúgy, ahogy ott van még a lusta disznók biciklije, a downhill kerékpár; a mindenhol elterjedt, pedig csak terepre való "montembájk", vagy a pályakerékpár (fixi), amit egyes őrült bringásfutárok is használnak.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.12.15. 12:09:12

@Jóskapista:
Na jó, de akkor a kivilágítatlan járdázós bmx kerékpárnak számít-e éjjel 9-kor?

(elnézést kérek az általánosítás miatt minden tisztességes bmx-es kollégától, de a legutóbbi szegedi CM-eken az ott felbukkanó kétkerekű zerglingek erősen rombolták a típus iránti lelkesedésemet)

Tényleg, ha már ügyességi:
a) lehet-e ebben az ojjektumban kerékpáros pólót (sok kerós kerget egy lapdát hosszúnyelű klopfolóval) űzni, vagy még erre se jó?
b) MTB-vel vajon lehet-e kerékpáros pólót űzni? Bár tény, hogy Cobríta még 40++km/h-os szerpentines mókákon is hozza azt a kis íves fordulást, amiért annyira szeretem.

szegedbicaj 2010.12.15. 13:46:39

@sirdavegd: A biciklis póló sem túrázás.:P

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.12.15. 14:01:41

@CsImi:
Nem baj, már Hannibal Lecter is megmondta, hogy olykor ki kell próbálni új dolgokat is... :)
Az, hogy az MTB downhillezésre való, szerintem elég furcsa. Saját (és blogom) tapasztalatai alapján az általam birtokolt MTB-k az alábbi feladatokat voltak képesek ellátni:
- országúti túrázás
- országúti túrázás közben a "jé van egy rövidebb út!" faktor nyomán keletkező mocsáron átúszás / futóhomok abszolválása
- országúti túrázás hóesés alatt és után (bár, a hátsó váltó előbb-utóbb meg szokott fagyni...)
- országúti túrázás hegyvidéki szerpentineken teljes menetfelszereléssel
- országúti túrázás hóval és jéggel finoman meghintett szerpentineken, teljes menetfelszerelésben
- országúti túrázás, vihar elöli meneküléssel tarkítva

- talajúton történő haladás sötétben, esőben, egyedül vagy társaságban
- aluvázas MTB kerékpár vállon szállítása, miután az eső kellően megdolgozta a fenti talajutat...

- jégen és havon történő nem túra célzatú piruettezés, fütrikézés, szarvakon történő hógolyó szállítás, fagyizás

- növendék cseresznyefa, szülinapi torta, fél ív OSB lap, 3 méteres fenyőlécek, hasonló méretű zártszelvény, valamint betonacélkoszorú eljuttatása a város egyik végéből a másikba

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2010.12.15. 15:29:20

@Jóskapista: Nagyjabo ugy. Mint az autoknak az monster truck. Erdekes kinezete van, de forgalomba nem valo. :)

@sirdavegd: Pestiek azt mondjak, van, aki mtb-vel polozik, de megis inkabb fixivel erdemes, kulonosen kapusoknak. Ja, es eleg egy focipalya, nem kell hozza 100 millios paradicsompure.
süti beállítások módosítása