Ma délelőtt immár második alkalommal gyűltek össze a szegedi pólózók Tarjánban. Városunkban még szokatlan a jelenség, hogy két biciklis csapat ütőkkel terelget egy labdát, és próbálja kapuba lőni. A bringánk tulajdonságaival érdemes tisztában lenni,  és hasznos a jó egyensúlyérzék, mert ha lábunkat letesszük a földre, azért büntetés jár. 
 
 
Januárban, a Flatland Alleycat versenyen kezdődött a játék szegedi története, mikor debreceni pólósok segítségével városunkban is meccset rendeztek. - mesélte Szakál Péter, aki az ütőket is hozta. A régóta érlelődött elképzelés ekkor öltött testet, és múlt szombaton már Tarjánban gyűltek össze az érdeklődők. Az SZTE GTK oktatói képezték a 6 fős csapat „gerincét”, ám a mai összejövetel után talán nem nagy merészség megjósolni, hogy az érdeklődés nőni fog, a játék ugyanis élvezetes, és izgalmas.  
 
A sportág közismertebb rokonától, a lovas pólótól eltérően a játékosok itt kerékpárjaikon ülnek. A csapatok az ellenfél kapujába igyekeznek juttatni a labdát ütőikkel, melyek lehetnek speciális, erre a célra kiképzett ütők, de a seprőnyél - műanyag cső kombináció is kellően alkalmasnak bizonyulhat. Nehezíti a játékot, hogy lábunkat nem tehetjük le közben. Ha mégis megtörténik, akkor büntetésből a pálya szélén lévő oszlopok egyikéhez el kell gurulni, és ütővel megérinteni. Csak ez után szabad újra részt venni a küzdelemben. A játék hevében olykor a bicikli és „lovasa” is repül, a bőrön horzsolások, a biciklikerekekben nyolcasok keletkezhetnek. Érvényes gólt ütni az ütőfej két végével lehet, ami után az ellenfél vezetheti föl a labdát a saját térfeléről.
 
A következő alkalom február 26-án, szombaton, reggel 8 órától lesz a tarjáni pályán, ami legegyszerűbben a Szilléri sugárútról lekanyarodva, majd a Fecske utca első háza után balra kanyarodva közelíthető meg.
 
Cycle polo
 
A sportágat Richard J. Mecredy találta ki Írországban 1891-ben. A klasszikus bringapóló a lovaspólóval egyezik, azzal az eltéréssel, hogy a játékosok alatt kerékpár van. Azóta a sportágnak nemzetközi bajnoksága van, és világszerte elterjedt. Nálunk a klasszikus, gyepen játszott változattól kicsit eltérő városi változat ("Urban Bike Polo") hódít.
Nem csak bringával helyettesítik a lovakat, például Nepálban és Indiában elefánttal játszanak, de próbálkoztak kenuval és annak idején automobillal is. 
 
Bővebben angolul Wikipédián, magyarul pedig itt olvashattok a bringapólóról. A különböző pólóvairációkról is van egy kis érdekesség.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr752673338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LordCsipisz 2011.02.20. 10:20:27

Seprűnyél? Kicsit nehéz lehet. De legalább bírja!
Hajrá....f!

szegedbicaj 2011.02.20. 10:33:36

@szpeter: Még nem kaptuk meg őket, amiket én csináltam, azokon nem látstzik semmi, utána meg már belemerültem ;)

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2011.02.20. 11:31:52

Nevnapozas miatt sajnos nem tudtam elmenni, de jovo heten remelem, nem jon kozbe semmi.

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szegeden_mar_biciklispolozni_is_lehet/2204509/

Ott volt Segesvari is?
süti beállítások módosítása