Az uniós pénzt csak a céljára költhetjük el. Kivéve, ha másra akarjuk. 100 millió forintnak veszett nyoma Szegeden, a legfelsőbb szinten megy a hazudozás. Csak sajnos az átlagpolgár túl egyszerűen rájön, mi az igazság, odamegy, és megnézi, a turisták meg azt sem tudják, hogy épült nekik valami. Mi épült az újszegedi ligetben, működik vagy sem? Úszik a nyál a levesben, de kié a leves, és kié a nyál? Egy a biztos, mi esszük meg.

Előzmény

Kissé elavult volt az extrém biciklis-deszkás ügyességi pálya az amúgy is siralmasan lepusztult ligetben, ezért úgy határoztak, hogy föl kell újítani. Sok gyerek, sok szülő, sok választó, jól mutat a prospektusban. Ehhez csak annyi kellett, hogy a spéci kétkerekűekkel folytatott extrémsportot biciklis turizmusnak tüntessék föl, és az EuroVelo túraútvonalra hivatkozva pénzt pályázzanak rá. Kis fogadóállomás is legyen hozzá, fontos a látszat, és jól is néz ki. Így lőn.

Bökkenő

Az EuroVelo nyomvonal a fogadóállomástól és a játszóparktól másfél km-re halad, másik országrészben, de nem baj, mert a navigáló táblákat úgyis kilopták a pályázatból. Még kellett egy támogató aláírás egy civil szervezettől. A kerékpáros szakmai szervezet, a Magyar Kerékpárosklub viszont megtagadta azt, mivel a beruházás nem közlekedési témájú volt, de amúgy nem is a célra fordítódott, és az üzemeltetési kérdések sem voltak tisztázottak. Mi legyen hát, volt a dilemma.

A megoldás

Egy természetvédelmi egyesület lett, ami munkáért, és persze pénzért megadta az aláírást. Aztán ők is a kerékpáros szervezettől kértek tanácsot, mert nem igazán értették, hogy mit kell csinálni. Az építkezések után az extrém pálya megújult, fogadóépület felépült, az önkormányzati kampány beindult (szegedbicaj reakciója, Délmagyar cikke), de homokszem került a gépezetbe.

 

Ki üzemeltesse az állomást?

Az állomás nem kezdett el üzemelni április 4-én. A városvezetés a Szegedi Sport és Fürdők Kft-re traktálta a feladatot, aminek viszont új ügyvezetője lett az időközben fideszessé vált közgyűlési többség jóvoltából. A hónapok teltek múltak, a gyerekek ugráltak az (elcseszések miatt utólag javított) ügyességi pályán a kétkerekűekkel, az állomáson meg lógtak a kábelek a falból, egyedül a biztonsági őrt hűtő klíma működött. Ha ez nem lenne elég ciki, máig van olyan kivitelező, akit azóta elfelejtettek kifizetni.

Fantomtúrázók és ÁNTSZ

Júliusra a helyi sajtónak is feltűnt, hogy valami nincs rendben, és feszegetni kezdte a témát. Az ügyvezető lecsapott, és az állomást használó állítólagos vajdasági túrázókról, a szolgáltatások iránti kereslet megoszlásáról, az állomás miatti elbocsátásokról írt felháborodott olvasói levelet, miszerint az állomás (kölcsönzővel, szervizzel, vécével, zuhanyzóval) április óta működik, és szolgálja a turizmust. Sok szegedivel együtt mi is megnéztük ezt, kb. havonta fölkeresve az állomást, de zárt ajtót, és egy-egy kedves biztonsági őrt találtunk csak. Múlt péntekre kikerült az árlista, de engedélyek hiányára hivatkozva nem használhattuk az állomást.

Most mi lesz?

Semmi. Fenékbe rúgják a biztonsági őrt, aki nem hívott valakit, aki az igazságnál hitelesebb mesét tud előadni az érdeklődőknek. Egyszer majd megnyílik a fogadó másfél km-re a túraútvonaltól. Az extrémsportolók már rég jól érzik magukat, a politikusok nemkülönben. Az az európai kerékpárral túrázó, aki valamiért Szeged felé járna, úgyis örül, ha túléli a szegedi bicikliutakat és a biciklije sem esik szét. Mi pedig majd örvendezünk, ahogyan jó EU-s polgárokhoz illik, miközben keresztbe tett lábbal várjuk az állomás előtt, hogy jöjjön valaki, aki 100,- Ft-ért kinyitja a vécét.

„Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!”
/Virág elvtárs/

 


1 komment

Címkék: ujszeged

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr843067968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.07.15. 01:09:17

Slusszpoén: a beruházást támogató Csemete sötétzöld pályázatíró képződmény később a Kerékpárosklubnál kezdett kilincselni, hogy mi is kellene egy kölcsönözhető kerékpárra. Szóval MÉG ennyire sem voltak képben :P
süti beállítások módosítása