DSC06729.JPG

Valaki úgy gondolta, hogy nem elég, ha a Dóm tér kövezett részén van a karácsonyi vásár, hanem ki kell azt telepíteni Szeged legforgalmasabb kerékpáros útvonalára, és amellé. Az egy dolog, hogy közlekedési útvonalba tereptárgyakat helyeztek anélkül, hogy azt jeleznék, hogy virágládákat kell kerülgetni, kábelt borító deszkákon kell bukdácsolni. De miért kell a gyerekeket vonzó programot egy közlekedési útvonalra telepíteni, és a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód belvárosi közlekedését ellehetetleníteni? Kíváncsiak voltunk az okokra, és arra, hogy remélhetünk-e megoldást, így írtunk a Városképnek. Választ nem kaptunk. A levél alant. Legyetek óvatosak, ha a Dóm téren bicikliztek!

Tisztelt Cím!

Örömmel látjuk, hogy immár épül a szokásos karácsonyi vásár a Dóm téren, így ismét színvonalas programokkal készülhetnek a szegediek az ünnepekre, és még ajándékot is vásárolhatnak szeretteiknek. Ugyanakkor meglehetős aggodalommal látjuk, hogy Szeged legnagyobb forgalmat bonyolító kerékpáros útvonalát előre nem jelzett fémkapukkal, sötétbe olvadó virágládákkal torlaszolják el, kábelt vezetnek át rajta meredek védőelemekkel, a rendezvénnyel voltaképp elfoglalják a város egyik közlekedési ütőerét. Ez már a bortér alkalmával is problémát okozott, és ez most sincs másként.

A Dóm téri útvonalnak nincs alternatívája, a biciklizők a belvárosi célpontokat nem tudják párhuzamos utcán elérni, mert az vagy egyirányú (pl. Jókai utca) vagy teljesen tiltott terület a biciklizők számára (Zrínyi utca) Egyedül a Tisza Lajos körút marad, ahol a belső sávban kell biciklizni a jobbról elhaladó buszok mellett. A kerékpár tolása nem kerékpározás, hanem időigényes, és körülményes gyaloglás, ami az ingázóknak nem fogadható el! Az hídnál 1-1 lámpánál elinduló 15-20 kerékpáros aligha szeretne km-es kerülőt tenni a téli fagyokban, mert valaki nem hagyta, hogy kreativitásának a racionalitás gátat szabjon.

Kérdésünk, hogy miért akarják ismét ellehetetleníteni a kerékpárosok közlekedését, alternatíva nélküli útvonaluktól megfosztva őket, veszélyes tereptárgyakkal abszolút jogszabályba ütközően telepakolva az útvonalukat? Miért van szükség arra, hogy a vásárra látogatók, és a közlekedők között konfliktusokat teremtsenek? A Dóm tér, illetve annak túloldalán lévő kis forgalmú egyirányú út nem elegendő egy színvonalas rendezvény lebonyolításához? A téli, rossz levegőjű időszakban miért a legkörnyezetkímélőbb helyváltoztatási módot kell ellehetetleníteni?

Bízva abban, hogy a problémát megfelelően kezelik majd, munkájukhoz
sok sikert kívánva, több ezer szegedi közlekedő nevében várjuk
megtisztelő válaszukat,

Tisztelettel:

szegedbicaj
szegedbicaj.blog.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr593441108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sylverdevil · http://sylverdevil.hdweb.info 2011.12.10. 10:42:54

én is jártam arra a héten, kb. 10-en néztek EGY KUTYÁT a kerékpárút kellős közepén...

Vegaaa 2011.12.10. 22:11:03

a probléma sajnos évek óta fennáll. 2 évvel ezelött egyik éjjel majdnem beledurrantam a könyvtárnál levő teljesen fekete vaskapuba, amely 100%-ban elzárta utamat. mit szólnának az autósok ha az M5-ös autópálya kellős közepén lenne egy méretes vaskapu, amelyet előre nem jelez az égvilágon semmi (ergo éjjel csak satufékkel tudsz időben megállni), és azt kikerülni csak a következő lehajtó/felhajtó segitségével lehet, ami jópár plusz kilométert jelent.

ex-dr. vuk 2011.12.12. 14:21:57

@Vegaaa: uttesten mar az oszlop is botrany. Kerekparutban termeszetes.

ifj. Nagy Gábor 2011.12.22. 14:19:03

Jövőre ez jusson eszünkbe már októberben és hivatalos levélben kérjük fel a Városüzemeltetési Irodát, hogy ehhez így vagy ne járuljon hozzá, vagy takarja le erre az időre a Zrínyi utcai tiltó táblákat.
süti beállítások módosítása