A kerékpárok száma töretlenül növekszik, és ez előbb-utóbb megoldandó problémát okoz a társasházak esetében is. A "babakocsis" tározók ugyanis sokszor mással vannak tele, vagy szűkösek, pincében vannak, és a biciklinek nem jut hely, csak a lépcsőházban, vagy a folyosókon, ahol viszont egy esetleges tűzeset esetén nehezítenék a menekülést, vagy az oltást. Így hát helyet kell találni a bicajoknak, de nem mindegy, hogy milyet, és hol. Egyik olvasónk, Anita küldött nekünk levelet (és képeket) az Ő társasházának megoldásáról. A biciklitározó előnytelen, és fedetlen, a folyosón tárolásért bírságot kaphat a társasház. Mi a megoldás?

 

Kedves Szegedbicaj!

 

Egy ideje érlelődött bennem a gondolat, hogy megosztom veletek Taifun és az Én kálváriámat a társasházunkban kialakult helyzetről.

Immár három éve élek ugyan abban a lakásban, a szomszédok ismernek. Beköltözésemkor ért a felismerés, hogy a háznak ugyan van kerékpár tároló helyisége (bár a lakások számát tekintve meglehetősen kisméretű), még sem kaptam hozzá kulcsot. Próbálkoztam a szomszédoknál, akik egyértelműen elutasítottak a tároló méretére hivatkozva, illetve arra, hogy mikor a ház megnyitotta kapuit, az első hat lakástulajdonos szereltette fel a zárat rá. Megjegyzem, bekukkantottam és sörpadot néhány bringát és babakocsikat láttam kinyitott állapotban.

Kénytelen-kelletlen visszahúzódtam a csigaházamba és kerestem egy alternatív megoldást, mely a földszinten lévő lépcső alatti kis területet jelentette. Néhány sorstársammal igyekeztünk azon a parányi helyen osztozni több-kevesebb sikerrel. Azonban voltak néhányan, akik még ekkor is rosszallásukat fejezték ki oly módon, hogy küllőket törtek, kosarakat horpasztottak be, vagy hajtókarokat rongáltak meg. Mindezek ellenére nem adtuk fel, álltuk a sarat. A randalírozások lassacskán elmaradtak.

 Lényegében senki nem törődött a kerékpárokkal és tulajdonosaikkal, kivéve a tűzoltóságot, aki felhívta a figyelmét a közös képviselőnek (teljesen jogosan ), hogy a kerékpárok szabálytalanul vannak elhelyezve az épületben és emiatt akár 100 ezer forintnyi bírság kiszabására is sor kerülhet.

A társasház megoldotta!!!

Tegnapi napon munkából hazaérkezvén egy felhívásra lettem figyelmes, melyben a jogszabályra hivatkozva átirányítanak bennünket az udvaron található kerékpártárolóba. Tudomásul vettem, ám az említett „ojjektumhoz” érve megrökönyödve láttam, hogy egy minősíthetetlenül rossz kerékpártárolót helyeztek el, mely felett semmi nincs csak a gyönyörű kék ég, vagy a csillagok, rossz idő esetén a viharfelhők. Még fel sem ocsúdtam az első sokkból, mikor szembevágott, hogy a tíz helyből négy előtt egy fehér autó parkolt. Ekkor futott el a düh, mivel a képen látható felhívásban jelentős számú kerékpár elhelyezésről és alkalmas tárolásról olvastam. Mindezek ellenére azzal szembesültem, hogy noha a nagyon kegyes lakógyűlés megszavazta a kerékpártárolót, az mindenre alkalmas, csak biztonságos tárolásra nem, hiszen csupán az első kereket lehet rögzíteni, így a váz védtelen marad. Ráadásul az utcáról totálban lehet látni mindezt, ami megint csak a tolvajoknak kedvez! Arról nem is beszélve, hogy a drótszamarak amortizációja jelentősen megnő az időjárás viszontagságai miatt.

Jelenleg itt tartok most! Jövő héten kezdem a közös képviselővel való megbeszélést! Remélem sikerül meggyőznöm Őt és a gyűlést legalább arról, hogy egy tetőt emeljenek a „tároló” fölé!

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Üdvözlettel:

Anita


A képek alapján igazat kell adnunk Anitának, az ilyen tározó nem biztosítja a kerékpárok tárolását, egyáltalán nem véd sem az időjárástól, sem a a tolvajoktól, ráadásként kárt okoz a kerekekben is. Reméljük, a lakóközösség jobb belátásra tér, és változtatnak ezen. Néhány budapesti példa, hogyan lehet kerékpárosbaráttá tenni egy társasházat: házilag és külső cég által készített tározók, melyekhez tetőt is készítettek.


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr204574901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-dr. vuk 2012.06.10. 10:53:49

A tarolobol valo kitiltas jogszabalyellenes, mivel az kozos helyiseg. A lakas tulajdonjogaval egyutt a haz (alapterulet-aranyos) tulajdonjogat is megvette a tulajdonos, beleertve a kozos helyisegeket. Irrelevans, hogy ki szerelte fel a zarat, kerjek el az aranyos koltsegeket, amit a posztolo gondolom szivesen kifizetne.
Ha engem igy kiutasitananak a kozos tarolobol eleg csunyan beszelnek az illetovel az biztos...

ehc (törölt) 2012.06.10. 13:11:01

Nálunk a tízesekben vannak emeleti tárolók. Igaz, tele vannak mindenféle szeméttel meg használaton kívüli bútorokkal, babakocsikkal, gyerekjátékokkal, de ha egy kicsit "átrendezed", akkor befér a bringa :) eddig nem volt vele gond, sőt, a szomszédok kerestek meg a beköltözésemkor, hogy kölcsönadják a tároló kulcsát és ne kelljen a folyosón állnia a kicsikémnek.

Vegaaa 2012.06.10. 16:24:05

érdekesnek tartom hogy milyen messzire eljutott a történet. vettek az udvarra egy kerékpárTARTÓT (nem egyenlő a tárolóval!), aztán 100ezer forintos bírsággal fenyegetnek. tették mindezt ahelyett, hogy egy lakógyűlés alkalmával a lakók megbeszélhették volna egymás között a tárolók felosztását, esetleg azokban falra szerelhető kerékpártartókat vettek volna a képen látható szar helyett. a mi lakóközösségünkben is gondot okoz a sok kerékpár, 5 emeletes házban több mint 20 található, tehát lakásonként átlag kettő! mi megbeszéltük hogy a tulajdonosoknak jár a zárt tároló, vendégeknek és albérlőknek pedig marad a folyosó. tűzvédelmi szempontból persze ez lehet "aggályos", de a levél írója ha körbenéz a lépcsőházban biztos találni fog növényeket, reklámújságoknak tartót, egyéb oda nem illő tárgyakat, melyek szintén nem lehetnének a helyükön ama bizonyos tűzvédelmi szempontból. javaslom fotózza le ezeket, mutassa meg a közös képviselőnek, mondván: "ha csináljuk, akkor csináljuk rendesen!"

kovboj1 2012.06.10. 18:48:35

valahol azt olvastam (talán délmagyar) hogy arra kell figyelni hogy a bejárati ajtó nyílásának a szélessége (80-90 centi közt) meglegyen a lépcsőházban is. afölött mindegy hogy mi van odarakva.

2012.06.10. 19:16:23

A lépcsőházban soha ne tárolj kerékpárt!
Tárolóban csak akkor, ha biztosan tudod kinek van oda kulcsa és legalább kettő zár van az ajtón!

Az okok és a többi intelem itt:
www.criticalmass.hu/lakat

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2012.06.10. 20:47:51

@ehc: Milyen az emeleti tarolo?
En otemeletesen lakok, es sokaig csak az en csaladom hasznalta az egyik pincehelyiseget igaz, a tulnyomo reszet valaki kitoltotte kiszuperalt butorokkal es egyeb kacatokkal, a tulaj szemelye nem volt ismert. Aztan tavaly a kozos kepviselonk lomtalanitaskor kidobatta a cuccokat, mert jott egy uj alberlo csalad, 4 kerekparnak kellett hely.

@kovboj1: Jol emlekszel, Delmagyaron volt: www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyugi_nem_kell_eltenni_a_kaktuszt_a_folyosorol/2269918/

Kerdes, hogy a kerekpar kormanya mennyit vesz a folyoso szelessegebol.

kovboj1 2012.06.11. 10:59:49

@atomboy: kb 40 centit. és vagyonvédelmi okokból fölviszem a negyedikre, mert a földszintről és az alagsori tárolóból már vittek el biciklimet.

suan 2012.06.11. 20:41:08

Megértem a lakók félelmét,hiszen az albérlők jönnek-mennek,de nem véletlenül írtam, hogy már három éve ott lakom és ismernek!Ezért szeretném, hogy legalább egy tető kerüljön a tartó fölé. Így talán legalább a jég nem verné össze a bringákat és nem áznának.

ehc (törölt) 2012.06.12. 15:24:00

@atomboy: a szemétledobó és a liftakna mögött van egy közös tárolóhelyiség minden emeleten, nem valami nagy, de arra bőven elég, hogy az adott szinten lakók bringáit befogadja. A gond csak az, hogy egyesek telepakolják régi bútorokkal és egyéb, használaton kívüli kacatokkal. Nekem még nem volt még belőle bajom, meg épp be is fértem, de ha beköltözne egy új lakó, vagy ha a lakótársam lehozná a biciklijét, az pl már nehézkesen férne be.
süti beállítások módosítása