Tegnap írtuk, hogy a Magyar Kerékpárosklubbal való egyeztetés után hajtották végre a többek által üdvözölt KRESZ-módosítást, ám a Klubtól jelezték, hogy ilyen egyeztetés nem volt, vagyis a kerékpáros álláspont meghallgatása nélkül hozta meg döntését a kormány. A biciklis érdekvédők az új szabályozás több pontjával nem értenek egyet sem tartalmában, sem módszerében.

A legtöbb aggály az alkoholfogyasztás korlátozásával van, ez ugyanis létjogosultságát tekintve is megkérdőjelezhető, a jogszabály fogalmazása pontatlan. A KRESZ ugyanis csak arról szól, hogy a biciklis fogyaszthat alkoholt, hogy mennyit, és hogy pontosan mi számít főútvonalnak, az nincs meghatározva. Az sem világos, hogy ki, és miként állapíthatja meg, hogy a fogyasztott alkoholmennyiség befolyással van-e a kerékpáros vezetési képességeire.

A módosításnak az alkoholfogyasztásra, valamint a világításra vonatkozó része is alkalmazási problémákat vet föl a Btk. a szabálysértési törvény, vagy például a vonatkozó KÖHÉM rendelet kapcsán is.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke a dehirnek nyilatkozott az alkoholfogyasztásról.


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr424734738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-dr. vuk 2012.08.27. 13:07:24

"pontosan mi számít főútvonalnak"
Gondolom amit tablaval foutvonalkent jeloltek meg... (csucsan allo sarga negyzet).

szegedbicaj 2012.08.27. 13:12:36

@ex-dr. vuk: Lakott területen belül is, kívül is? A vele párhuzamos kerékpárúttal mi a helyzet? Ha nincs sárga rombusz, akkor a 4 sávos, hatalmas forgalmú városi úton is szabad?

CSI

ex-dr. vuk 2012.08.27. 13:16:16

Ez amugy szokasos fidesz sikertortenet: kitalaltak valamit (ami kivetelesen nem totalis marhasag), es rohamtempoban senkivel sem egyeztetve nem konzekvensen osszecsapva hatastanulmany nelkul onkenyesen megcsinaltak. Csak a szokasos.

Tessekmondani a vadiuj kresz is ilyen lesz, amit eppen csinalnak?

ex-dr. vuk 2012.08.27. 13:20:17

@CsImi: gondolom csak az szamit annak, ami tablaval jelolt:

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez
I. Az úttal kapcsolatos fogalmak
n) Főútvonal: jelzőtáblával főútvonalként megjelölt út.

Tippre mas nem foutvonal. Persze nem hiszem, hogy ezt keresztezodesenkent jelolni kell, ekkor azert felmerul, hogy ha kikanyarodok egy uttestre, akkor az vajon fout vagy sem.

De egyebkent egy ilyen "bug" eddig is volt: 12. eletevet be nem toltott szemely foutvonalon nem kerekparozhat. Ugyanezek a kerdesek mar felmerultek akkor is, nem?

kovboj1 2012.08.27. 17:05:11

@CsImi: hát ha rá lehet menni biciklivel akkor nyilván igen. de nem ettől fogok többet piálni.

ex-dr. vuk 2012.08.27. 21:53:08

@kovboj1: csak legalizaltak a jelenlegi helyzetet. az ittas biciklistak varosban eddig sem okoztak tul sok galibat, szemben az ittas autosokkal... pedig ez utobbit meg most is tilos. es egyre jobban. nem veletlenul.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2012.08.30. 20:31:14

A villogó KRESZ-be történő bepakolása helyes döntés volt, a Köhém rendeletből történő kifelejtés pedig nem túl kifinomult cselekedet volt a jogalkotó részéről. Minden esetre a villogó fény alkalmazása innentől nem bántja a jogalkalmazó szemét.
Az alkoholos befolyásoltság alatt történő kerékpározáshoz no comment, az országúti kivilágítatlan ágyúgolyók nem hinném, hogy a jogszabályi feltételek mentén paramétereznék a véralkoholszintjüket, a többiek esetében pedig a jármű működéséből fakadóan messziről, műszeres segítség nélkül is felismerhető a rendellenes használat.
süti beállítások módosítása