pici.jpgLassan elkészül a Szőreg-Törökkanizsa kerékpáros kalandútvonal első, Szőreg és Tiszasziget közti szakasza. Több mint 460 millió forintunkba kerül a létesítmény, amivel nem tudjuk kik járnak jól, de az biztos, hogy már megint nem a kerékpárosok. Hullámzás és kacskaringó, dísztégla, kerülők a mellékutcákon, csapdák és növények, mindent igyekeztek belesűríteni ebbe az ütembe, hogy a bringások ámulhassanak a gyönyörtől és az autósokat se zavarják a kerekezők. Szőregen a helyzet nem rózsás, a káposzta elfogy és a kecske is megdöglik.

Szőregen kész a Thököly utcánál lévő körforgalom, amihez kerékpárral is meg lehet érkezni – egy zebrára. Nem baj, legalább gondoltak a biciklisekre, még ha biciklisek útjuk egy részét az aszfalt melletti fűben teszik is meg a lehetetlen kanyarívek miatt. A határon átnyúló biciklis turisztikai projekt a szőregi Szerb utcán kezdődik, kétoldali egyirányú kerékpárutakkal. A korábbi verzió helyett szélesebbek lesznek a felületek, de igen magas szegély választja el a kerekezőket a forgalom többi részétől. Mivel a sűrűn lévő kapubeállókat szintbe hozzák az úttesttel, valóságos hullámvasút lesz ez a szakasz, mindannyiunk (kivéve a tengeribetegek) gyönyörűségére.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság jóváhagyásával a biciklisek oldalváltása pont a templomnál lévő domb aljában lesz, hogy a Szeged felől érkezők véletlenül se lássák a bicikliseket. Az átvezetett irány Szeged felé mellékutcákon kerülheti a templomot, így szinte biztosra vehető, hogy az egyirányú bicikliúton két irányba haladnak a biciklisek. Az átvezetés után jön az igazi élvezet, egy kerékpárút, aminek nincs egyenes szakasza, minden fát, bokrot, és villanyoszlopot kikerül, így a nyíl egyenes, széles és jól megvilágított úttest helyett a tekerők szlalomozhatnak a sötét dzsungelben, ahol bármelyik bokorból rájuk tolathat egy kapun kiálló autós. 1-2 esővíz-elvezető árok és gyeptéglás szakasz gondoskodik a bicikli műszaki állapotáról is

Néhány száz méter lakott területen kívüli tekerés után Újszentivánon egy rázós, téglákból kirakott biciklisjárdán haladhatunk, amin gyalogosok, babakocsik, és lovaglók teszik izgalmassá a közlekedést, a csatornafedők is döccennek, 1-2 aljas jelöletlen szegély pedig megkoronázza az adrenalin-kúrát. A lerakott tégla itt-ott már most besüllyedt. Kiérvén a pusztába még mindig díszkőn rázathatjuk magunkat, ami egyszer csak aszfaltba vált. Ezen valami nagykerekű munkagép csinált kerekével olyan recéket, amiknek hála itt is ráz az út, így érkezünk Tiszaszigetre. A rohadó benzinkútrom mellett egy közlekedési rejtvény megfejtésével haladhatunk tovább, egy mellékutcára, ahol – noha nincs forgalom – nyílt kerékpársávokat jelöltek ki. Ez már egészen európai megoldás, de felfoghatatlan, hogy miért nem a falu főutcáján csinálták meg, ahová amúgyis visszavezet majd a nyomvonal. A mellékutca mindenhol elsőbbséget ad, így a túrázás kedvezőtlen esetben egy vánszorgós szerencsétlenkedéssé válhat igen könnyedén.

Összességében majdnem fél milliárd forintunkat kidobták az ablakon. Burkolt közmű- és járdaberuházásnak jó lehetett ez a gányolás, de biztonságos, kényelmes és lendületes kerékpáros közlekedésre – vagyis amire elvileg szánták - jószerivel teljesen alkalmatlan a létesítmény.

A Délmagyar Online interjújában Szőreg önkormányzati képviselőjét kérdezhették az olvasók. Megkérdeztük Őt a a domb aljában épülő, beláthatatlan leendő biciklis átvezetésről. 

"Szegedbicaj Blog: Milyen magyarázattal áll elő, amikor balesetek történnek majd az új szőregi kerékpárút különös kialakítása miatt? Az átvezetés a templomnál éppen a beláthatatlan kanyaros bukkanó után lett kialakítva. A bicikliút amúgy egy vicc, nincs egy egyenes szakasza sem.

Rózsavölgyi József: Tiltakoztam ellene magam is, de a beruházó hivatalos válasza a következő: "A hatósággal a tervezés során folyamatos egyeztetést folytatott a város. A közlekedésbiztonsági szempontokat a hatóság megvizsgálta és annak tudatában adta ki az építési engedélyt. A kerékpáros átvezetést megfelelő forgalombiztonsági elemek fogják biztosítani." A forgalombiztonsági elem villogó sárga lámpát jelent. A hatóságok többszöri kérdésemre adták ezt a választ. "

 

Korábbi beharangozó cikkek, hogy milyen hiperjó lesz a bicikliseknek: szegedma, Vajdasági Rádió és Televízió, Délmagyar, Kerékpárút és ravatalozó: Hír24


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr314877688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dova (törölt) 2012.10.29. 21:34:40

Képekhez kommenteltem.
Biztos, hogy egy élmény lesz majd arra tekerni. A külföldről érkezőket pedig felkészíti jó előre a magyar valóságra. :(

ex-dr. vuk 2012.10.30. 08:19:54

Latszik, hogy mekkora istentelen nagy forgalom van, ami ezt az egeszet ennyire fontossa tette.
Eddig sem hasznaltam kerekparutakat, eztan sem fogok. Felolem epitsenek akarmennyit. Csak a penzt sajnalom, az orvosok meg tanarok eheznek, es erre szorjak el...

Vaandor 2012.10.30. 12:36:52

Már az a tény is elég jól jellemzi Szegedet, hogy minél távolabb kerülünk tőle (itt: Tiszasziget), annál kulturáltabb infrastruktúrát találunk!

Most akkor merre is van a Balkán???

filacsajszi 2012.10.30. 12:43:28

Ja tök jó,h ennyi pénzből csinálták papíron..de miért kellett a kocsibeállókat a kerteket amiket évek óta szépítgetünk szétrombolni...nálunk még a szerb utca végén viszonylag egyenes mert elvileg az autóúttól befelé 1 méterre kellett csinálni és szó nélkül szétbombázták érte a kertet...de a szomszédunknál és pár házzal arrébb már érdekes módon ki kellett fákat,tujákat,virágokat kerülni..Miért is??ja fizettek zsebbe érte,de nem csak ezért hanem még a kibetonozásért is..a kocsibeállókat néhol úgy megcsinálták,hogy csak a bicikliút vonalát betonozták ki és az embereknek kellett feltölteni a két oldalát,h be tudjon állni az autóval,de megint érdekes és a két szép szememmel láttam,h a drága szomszédék egy kis zsebbe dugdosott pénzért már munkaidő után meg is kapták a szép kocsi beállójukat is....mik vannak!!!Hogy is van ez??Mára kész kellett volna lennie az egész bicikliútnak úgy h járható legyen,táblákkal,árkokkal és rendberakással ha már elcsúnyították ezt az oldalt!!De semmi..és miért?mert elfogyott a pénz...Kicsit vicces...Ja nekünk rendbe kell tartani az utcát mert kötelességünk pedig közterület...ők meg jönnek egy hónap alatt elpusztítanak mindent és hiába közterület rendbe sem hozzák...hát gratulálok annak a baromi nagyokos embernek aki ezt kitalálta,h a kertek közepében menjen egy összevissza tekergő bicikliútnak hívott valami!!!

teddyde 2012.10.30. 13:09:04

Egészen hihetetlen ez a bringás társadalom. Sírnak a bicikliútért, amikor meg megkapják azért sírnak.

ex-dr. vuk 2012.10.30. 14:04:35

@teddyde: kis sirt bicikliutert?...
plane ide??

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2012.10.30. 17:28:08

@teddyde: Egészen hihetetlenek azok az emberek, akik nem képesek felfogni miről is van szó.
A biciklisek nem kértek semmit, helyette kaptak egy pofont. Te megköszönnéd?

kovboj1 2012.10.31. 16:38:57

mért nem nézitek meg a szőregivel párhuzamosan épülő törökkanizsai szakaszt is? az tényleg sírnivaló.
a szőregi részen a kedvencem a buszvégállomás után lévő vízelvezető az úton keresztbe. nem nagy csak olyan mint egy negatív fekvőrendőr.
a másik amit érdekesnek tartok az az, hogy a bicikliútnak tiszaszigeten vége, a határig az autóúton kell tekerni, az meg szűk és kátyús.

szegedbicaj 2012.10.31. 19:20:11

@kovboj1: Ha arra jársz, lefotózod nekünk a törökkanizsai szakaszt, és elküldöd egy kis kommenttel együtt?

CSI

barnade 2012.11.04. 15:11:56

van egy tippem a képrejtvényre! :)
Szerintem az a töltés felől érkezőknek szól. A fölső a buszmegálló felőli átvezetést kelöli, a középső csík az autóutat, az alsó csík meg a benzinkút felőli sáv, ahol a behajtani tilos van. A középső függőleges csík meg a bal oldali átvezetés.

kovboj1 2012.11.06. 19:17:27

@CsImi: ha az idő így marad lehet hogy idén már csak kocsival fogok átjutni.

kovboj1 2012.12.21. 18:03:11

@CsImi: tegnap kitekertem csókára és csináltam pár fotót a knezevaci kerékpárútról, amit a szőregivel egy kalap alatt építettek. nem tudom mennyire látszik a képeken, a kerékpárút kb 70-80 centi széles és gyakorlatilag cikkcakkban megy. szinte az összes kereszteződésnél 5 méterre eltávolodik a párhuzamos úttól, szerintem így a keresztező forgalomnak lehet elsőbbsége a kerékpárúttal szemben. ahol nem vitték le a járda mellé, ott 10 centire ki van emelve a talajszintből, de a kapubehajtóknál le van lejtetve az út szintjére, elég vacak rajta haladni. rajtam kívül nem is ment rajta senki. a havat természetesen rátolták, és néhány helyen a levelek is rajta voltak meg egy csomó sár. tábla sehol nincs (lehet hogy nincs még átadva). ráadásul knezevac szeged felőli részén elég sok a szabadon rohangáló kutya és azokat ezen a keskeny kerékpárúton nem jó kerülgetni.
szerintem jobb lett volna ha az útpadkát szélesítik meg 30-40 centivel.

kovboj1 2013.02.12. 12:56:18

@kovboj1: az egészben az a legszebb, hogy eddig az úton haladva mehettem egy tempóval nyugisan, most meg az összes keresztező utcának elsőbbséget kell adnom.
süti beállítások módosítása