Értesüléseink szerint egy idősebb kerékpározó hölgy ütközött személygépkocsival a szegedi Tompai kapu úti gyalog-és kerékpárút végénél július 18-án délelőtt. Azt a rendőrség vizsgálata fogja megállapítani, hogy ki nem követte a kialakított forgalmi rendet, így ki lesz a „felelős” a történtekért. Másik kérdés, hogy ki a valódi felelős. Már csak azért kérdés ez, mert egy helyi lakos, és a kerékpáros érdekvédők évekkel ezelőtt megjósolták a bajt, és erre minden illetékes figyelmét nyomatékkal felhívták, többször is, egyben alternatív, európai javaslatot adtak. Hiába. Az alig 500 m-es létesítmény kialakítása ugyanis ésszerűtlen, szabálytalan és veszélyes lett. A lakosok hőbörögnek, akinek módjában lenne tenni a kritikus helyzet megszüntetésére, az meg nem tesz semmit immár lassan 2 éve.

A baleset már nem az első volt. Több is történt, az egyik súlyos sérüléssel végződött a létesítmény másik végénél, akkor a biciklis nem kapott elsőbbséget. A gyalog- és kerékpárút 2008 végére készült el a 300 milliós projektben. A Városfejlesztési Irodán már a pályázat előtt tudtak róla, hogy a tervek hiányosak, értelmetlenek és balesetveszélyesek. Ott arra hivatkoztak, hogy más megoldás költségesebb lenne ennél. Bartáné Tóth Mária, a körzet önkormányzati képviselője is tudott arról, hogy a kétszeri oldalváltás, az elszeparált vezetés miért nem lesz jó, de – bár beismerte, hogy nem ért hozzá – mégis jónak tartotta.
 
Miután a Kerékpárosklub helyi szervezete felkereste fogadóóráján, a képviselőnő egyeztetést ígért, és megadta elérhetőségét, melyen azonban aztán nem volt elérhető. A Városfejlesztési Irodán egy névnapi buli miatt ügyfélfogadási időben senki nem volt a nyitva álló irodákban, majd egy polgári engedetlenségi akció folyamán az egyik kerékpározást tiltó tábla leszereltetett, és bevitetett a képviselői irodaházba, mire a képviselőasszony büntető feljelentést intézett 2 napon belül, de megoldást a problémára nem. A Szegedi Tükör c. önkormányzati lap többször zengett dicshimnuszt az útról, melyen közben történtek a balesetek, csak ez a cikkekből kimaradt.
 
Nagy Sándor alpolgármesterrel is volt megbeszélés 2009 márciusában, ahol a Klub az ő figyelmét is felhívta a veszélyekre. Akkor az alpolgármester elmondta, hogy a kerékpárútra így nem is járt volna pénz az uniótól, ezért a pályázatba bele kellett füllenteni egy útszakaszt, ami a hálózathoz kapcsolja. Ez a szakasz azonban nincs, soha nem is létezett, és belátható időn belül nem is tervezik megépíteni. Hosszas levelezés után az NKH is szemlét tartott, és feltárt jónéhány hiányosságot, ám további lépések nem történtek.
 

 

 
Mellesleg a kitáblázás szabálytalan, a gyalog- és kerékpárutat jelző tábla például rossz helyen van, így több, mint 600 napja két városrészből 4500 ember nem is tud szabályosan bebiciklizni Szeged központjába. Ennek a értelmetlen biciklisdarálónak a megépítését a korábbi állapot balesetveszélyes mivoltával indokolták, ám senki nem tudott balesetet prezentálni. 2003-tól a bicikliút megépültéig csupán 1 eset volt az érintett útszakaszon, az is csak egy ittas biciklis miatt történt, aki elesett. A biciklisek most kétszer keresztezik az utat 500 méteren belül, ami rendkívül balesetveszélyes, és amúgy kényelmetlen , főleg a biciklizőknek, de a többi közlekedőnek is.
 

Ilyen háttér mellett talán mégis érdekes kérdés, hogy ki a felelős ezekért a balesetekért valójában. Egyik nyughatatlan társunk az ügyészségtől kért választ a kérdésben Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés tárgyú feljelentés formájában. Az ügyészség július 26-i dátummal nyomozást rendelt el az ügyben. 

A néninek ismeretlenül is jobbulást kívánunk!

(A cikkben szereplő képeket Dova készítette)


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr532199451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-dr. vuk 2010.08.05. 10:53:42

Javaslom az "engedetlenseg" megismetleset, ezuttal nevtelenul, es a tablat nem szemelyesen asztalra bevinni, hanem ketto darab reisser csavarral a varoshaza ajtajara kihelyezni.
Alternativ megoldaskent (eselyegyenloseget szem elott tartva) a tilto tablaban szereplo kerekpar piktogramot alkalomadtan feherre lefujni.

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2010.08.05. 21:07:46

@vuk_: Lassan mar en is ugy erzem, hogy ilyen akciokkal lehet csak hatast elerni az elavult szemeletettel rendelkezo kepviseloknel, de azert muszaj maradnunk a torvenyes keretek kozt...

beked 2010.08.05. 22:24:20

Szégyenlem magam, hogy ilyen helyen élek, mikor ezekről kell olvasnom. Már kezdem megérteni azokat, akik inkább nem akarnak tudni semmit.
süti beállítások módosítása