Az eldózerolt Oldal utca helyén lassan kész a Nagykörút újabb szakasza, ami a majdani Tisza-hídhoz vezet. Bicikliutat is terveztek mellé, csakhogy a biciklis szakmai civil szerveződést kihagyták a dologból, nyilván a meglévő együttműködési megállapodásra tekintettel. A tervező és a városi koordinálás pedig nem állt a helyzet magaslatán. Közlekedési koncepció? KRESZ-szabályok? Törvények? Ugyan már kérem. Kinek kellenek ezek? Bombolyítsuk föl a szálakat.  
 
Biopolisz
 
Épül a Biopolisz projekt, és a születő új városrészhez épült a Bécsi körút folytatásában, voltaképp az Oldal utcán egy 2x2 sávos út. Mellette díszkövezve egy csík, meg egy aszfaltcsík, ami jó hullámos lett, de ez nem meglepő, ha egy lényeges munkagépet kihagynak az építésből. Mindenféle táblák kerültek kihelyezésre. A gondos tervezés nyomán az úttest felől van a járda, a házfalak felől a kerékpárút, a másik irányba meg pont fordítva. Az új útszakasz végén a semmibe fut a biciklisek útja.
 
Az egyeztetés
 
Az nem volt. Kifelejtődött, vagy ki lett hagyva. Amikor a dózerek megjelentek, és ásni kezdtek, akkor lett összehívva egy megbeszélés, amin kiderült, hogy a tervek népiképpen hiányosak, több elemükben indokolhatatlanok, és van, ahol a jogszabályi illetve az útügyi műszaki előírásoknak nem felelnek meg. Amikor a Magyar Kerékpárosklub erre felhívta a figyelmet, kiderült, hogy a terveken már nem lehet módosítani, hiszen a kivitelezés megkezdődött. Mint most látszik, valóban a tervek megvalósítása zajlik. A Kerékpárosklub költségkímélő, illetve a jövőre nézve korrekciós lehetőséget biztosító javaslatát (most ne épüljön kerékpárút, csak járda, egy későbbi korszerű bicikliútnak maradjon hely) pedig teljesen elvetették.
 
Jó tudni
 
A megkésett egyeztetésen elhangzott némelyektől, hogy a kerékpár nem is jármű, a gyalogosok között a helye. A tervező, aki a járdára vezette a bicikliseket, kijelentette, hogy ez is veszélyes, mert a gyalogosok és a biciklisek közt konfliktusok keletkeznek. Szerinte amúgy a bicikliút a kereszteződéseken keresztül is folytatódik, tábla nélkül is. Egyesek szerint ez az út Szeged fő forgalmi útja, így a bicikliseknek nincs keresnivalójuk a közúti forgalomban. Úgy tűnik, hogy akkor is ezt gondolják, ha másutt hasonlóan komoly forgalom mellett részt vehetnek. (nem csak nyugaton, de pl. Szegeden a Csongrádi sugárúton is, vagy a Belvárosi-hídon. Ezeken a helyeken sincs baleset)
Szeged Közlekedésfejlesztési Koncepciójából:
 
„A forgalombiztonság az egyik legfontosabb szempont. A csomópont-fejlesztéseknél figyelembe kell venni a konfliktuspontok számát, a gyalogosok, kerékpárosok biztonságos átvezetési lehetőségeit, az egyértelmű, áttekinthető kialakítást”
 
1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről:
 
"12. § (2) A közutak forgalmi rendjét félreérthetetlenül, úgy kell kialakítani, hogy azt a közlekedés résztvevői kellő időben és könnyen felismerhessék. A forgalmi rend kialakításához a szükséges és lehető legkevesebb közúti jelzőtáblát kell használni. A forgalomban résztvevők továbbhaladásának és úticéljuk elérésének megkönnyítése érdekében megfelelő tájékoztató közúti jelzéseket kell elhelyezni."
 
KRESZ:
 
"10. § (3) A jelzőtáblákat - a (4)-(7) bekezdésben említett kivétellel - az úttest mellett, menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A jelzőtáblát a bal oldalon, vagy az úttest felett megismételhetik. A jelzőtábla jelzése - a (4) és (5) bekezdésben említett kivétellel - a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik."

Az hatóság mindezt ennek fényében így engedélyezte volna?  Különös. Így hát a biciklisek max. 20 km/h-val mehetnek, mindenhol elsőbbséget kell adniuk, több helyen le kell szállniuk néhány méteren belül és a gyalogosok sem érezhetik magukat biztonságban. De legalább 80 méter kerékpárút bekerülhet a statisztikába.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr702385038

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Politikailag korrekt kerékpározás 2011.01.18. 16:37:03

Mit tegyen az egyszeri kerékpáros annak érdekében, hogy megfeleljen a rendszer által támasztott kívánalmaknak? Értem én ez alatt azt a mondanivalót, amely a békéscsabamegyei (SIC!) és szegedi rendőrség valamint Szalai Annamária nyilatkozataib...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lombos_tuja 2010.10.20. 12:07:17

Van még valami, amivel szembemegy: a hatályos rendezési terv tartalmaz mintakeresztszelvényeket pl. a körútra is. Abban biztos nincs ilyen, hogy kívül kerékpárút, beljebb járda.

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2010.10.20. 13:45:18

85 meternyi viacolor ingyen elviheto, erdeklodni a szegedi onkormanyzatnal...

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.10.21. 12:41:29

Számomra csupán az nem tiszta: szépen végigzümmögök a Nagykörúton a Kossuth sgt-tól a Boldogasszonyig az ÚTon. De utána hogy a manóba teleportálódok rá a bringagyászra? Mert a körforgalomban is tehetek egy háromnegyedes kört, vagy a körforgalom előtt balra.

szegedbicaj 2010.10.21. 13:16:24

@sirdavegd: Normálisan sehogy. De ilyeneken minek akadunk fenn, a biciklisek úgyis hülye cikázók, oldják meg.

CSI

ex-dr. vuk 2010.10.21. 17:53:36

@CsImi: en egyszeruen megoldom. szarok bele a bicikliutba.
Lassan 5 honapja nem jartam bicikliuton (kiveve mikor szegeden jartam par napot)

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.10.22. 20:42:59

Vogons for President!
www.youtube.com/watch?v=cbN1NaQ7yQI&feature=related
"They cant thing or imagine. Most cant spell. They can just run things."
Szóval Ők LEGALÁBB MŰKÖDTETNI tudnak dolgokat...

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2010.10.27. 23:11:48

@sirdavegd:

- De hiszen a tervek ki voltak állítva.
- Ki voltak állítva? Éppenséggel a pincébe kellett lemennem, hogy megtaláljam őket.
- Ott van a kiállítási részleg.
- Zseblámpával.
- Talán leszakadt a villanyvezeték.
- Meg a lépcső.
- Nézze, végül is megtalálta a feljegyzést, nem?
- Ó, hogyne - felelte Arthur -, megtaláltam. Egy használaton kívüli vécében elsuvasztott, bezárt iratszekrény fenekén volt kiállítva, az ajtón a következõ felirattal: Vigyázz! A leopárd harap!
süti beállítások módosítása