Mostanság Szeged városának annyira jól megy, hogy egy frissen elkészült létesítményt is nekilátnak elbontani. Politikailag vállalhatatlan lett ugyanis, hogy a bicikliutat egy általános iskola kapujába vezetik úgy, hogy a járda néhol nem marad szélesebb 90 centinél.
Persze felmerülhet a kérdés: ezt vajh hogy nem látta senki előre? A valóság az, hogy látta, csak hát a józan ész mellett még voltak más szempontok is.
 
Mit keres a biciklis a járdán?
 
Az előzmények egy korábbi bejegyzésben már olvashatóak. A Boldogasszony sugárút közepén villamos megy, melynek pályáját most gömbsüvegsorral védik. Emiatt viszont nem lehet autóval megelőzni a bicikliseket, ha az út szélén autók parkolnak. Erre úgy döntöttek az arra hivatottak, hogy a gyalogosoktól el kell venni a járdát, a bicikliseket meg el kell tüntetni a közútról.
 
Meddő viták
 
Annak idején komoly viták voltak a kerékpáros érdekvédők, és a városi irodák között, hogy hol legyenek elvezetve a biciklisek. A járda ellen számtalan érv fel lett sorakoztatva, ám ezek nem nagyon hatották meg a várost. Már 2007-ben megkapták az illetékesek a figyelmeztetést: a járda zsúfolt, sok gyermek, egyetemi hallgató sétál rajtra, kollégiumok, iskolák vannak a sugárúton. A suli előtti járdán kifejezetten ellenezték a biciklisek. Később illusztrációk is készültek, amelyeken az új biciklis rész be volt jelölve a járdán, ám ezekkel sem foglalkozott senki.
 
Túrás hónapokon át
 
Az általános iskola előtti járda hónapokig fel volt túrva, fagyökérvágás, bontás, a saras, kavicsos alapokon mászkáltak a gyalogosok, végül jókora késéssel megépült a gyalog- és kerékpárút itt is, ahogy majdnem végig a sugárúton.
 
 
 
Nahát, ez így mégse jó…
 
Aztán eltelt néhány nap, és gyanús kezdett lenni, hogy több száz gyerek, és persze szüleik nem férnek el egy 90 centis járdán. Amit a látványterveken, tervrajzokon nem tudtak észrevenni, a valóságban mégis szemet szúrt. Jöttek a munkások, és nekiláttak a bontásnak. A bicikliseket pedig egy telefonfülke mögött kivezetik az úttestre.
 
A következtetéseket mindenki levonhatja, ami viszont sajnálatos: az elbontott szakasz kivételével marad a járdákon a kerékpáros közlekedés. A gyerekek nem csak az iskola előtt korzóznak, az autókból nem csak az iskola előtt szállnak ki, és helyszűke nem csak az iskola előtt volt. Még sajnálatosabb, hogy ez a kis úri muri pénzbe került, és nem kis felfordulást bosszúságot okoz, okozott. Ami viszont tényleg bosszantó: az egész elkerülhető lett volna.

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr491858161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2010.03.23. 13:26:07

Kivancsi vagyok, vajon a tervezok/kivitelezok fizetik ezt az extra szolgaltatast, vagy majd a kotberbol akarjak fedezni...

ex-dr. vuk 2010.03.23. 14:24:45

Majd amikor kerek perec elott is elkezdik bontani, es arra a 10 meterre levezetik az utra majd vissza, az lesz az erdekes :)

Olyan franko lesz mint a szillerin.. hol uton hol jardan ideoda.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.03.29. 13:56:24

Sebaj, az úton nincs felfestve kerósáv és a Vitéz utcáig továbbra is parkolnak, ergo az általam megfigyelt népelemek továbbra is járdán nyomták.

szegedbicaj 2010.03.29. 23:50:22

@sirdavegd: Szabályok szerint továbbra is a suli előtt kell menni...

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2010.03.30. 00:24:06

@CsImi: Szoval nekialltak bontogatni, aztan hagytak az egeszet a francba?

ex-dr. vuk 2010.03.30. 09:55:44

Kifele menet a jobb oldalon a kocsma ele kitettek a kiulos dolgokat. Kb 50 centi jarda maradt. Tippelj hol fognak setalni a nepek.
süti beállítások módosítása