A hétvégi Délmagyarban jelent meg egy olvasói levél, aminek tartalmával talán sokan azonosulni tudunk. Eltűnt az átmenő kamionforgalom a Nagykörútról, és a jókora, széles úton akár föl is lehetne oldani a kerékpározási tilalmat.

Május 15-ével Szeged belterületéről kitiltották a kamionokat. Bár nincs birtokomban pontos információ arról, hogy évtizedekkel ezelőtt mi volt a kerékpárok, traktorok és lovas szekerek kitiltása a 43-as út Szeged belterületi szakaszáról történő kitiltásának a pontos indoklása, a tehergépjármű-, illetve egyéb forgalom csökkenése immáron nem teszi szükségessé, hogy a szóban forgó – egyébként tetemes – útkeresztmetszetet a kerékpárosok ne használhassák. Ezért kérném a tiltás mihamarabbi feloldását Szegeden, a Párizsi, a Berlini és a Brüsszeli körúton. Ezt több dolog is indokolja:
1. A szóban forgó útszakaszon nincs kerékpárút, tehát a közlekedés szabályit betartva jelenleg egyáltalán nem lehet ezt a – helyi kerékpárforgalom számára egyébként igen fontos – szakaszt használni.
2. 2. A szóban forgó út felületének újraosztása – az önkormányzat döntése értelmében – legalább egy évig halasztódik. Tehát szükséges eddig az ideig feloldani az okafogyottá vált, ám a kerékpárosokat továbbra is sújtó tilalmat.
3. 3. Jelenleg a kerékpárosok a szóban forgó útszakaszon – jobb híján – többnyire a járdákat használják, ami veszélyt jelent a kapubejárókból, sarkok mögül előlépő gyalogosokra, gyerekekre is.
4. Továbbá javasolom, hogy a szóban forgó útszakasz teljes átépítéséig – amelynek végleges időpontja helyi politikai játszmáktól is függ – fontolják meg a felület költségkímélő újraosztását oly módon, hogy kialakuljon két, az átlagosnál szélesebb szélső sáv. Ez ugyanis lehetővé tenné, hogy a kerékpárosokat sávváltás nélkül ki tudják kerülni a gépjárművek ezen az útszakaszon.

Székely László, Szeged


A bejegyzés trackback címe:

https://szegedbicaj.blog.hu/api/trackback/id/tr132918003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.05.20. 13:32:43

Számomra bőven elegendő lenne, ha leszednék a tiltó táblát. Az út eleve olyan széles és a 2+2 forgalmi sáv miatt senki nem panaszkodhat amiatt, hogy a "kerékpáros feltartja a forgalmat".
(Nem, mintha feltartaná az amúgyis dugóban időző autókat a mellettük elguruló kerékpáros, dehát no...)
Mindezt csak azért mondom, mert a Nagykörút hosszabbik fele szerencsére most is kerékpározható, és még a csúcsidióta reggel 8-as idősávban is kényelmesen el lehet férni.

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2011.05.21. 00:45:07

@sirdavegd: Nekunk ja. De a kevesbe batrabbaknak nem art a kerekparsav kijelolese.
süti beállítások módosítása